04 August 2024

Estonian Album No. 2. Old Tallinn













Текст на русском находится внизу страницы, после английского


I’ve finally made it back to the blessed shores of Australia and started sorting through my photos. Apologies for the delay in posting. Or actually, scratch that—no apologies. While I was in Estonia, I barely had time to write, let alone edit photos. Didn’t have the software for it either, come to think of it. I did my best to edit the photos for my last album on my laptop, then decided it was all too much of a hassle and left the rest for when I got home. Now I’m planning to edit and post the photos in chronological order—though let’s see how that goes. I also filmed a bit of video footage, so we’ll see what comes of that too.

Anyway, one of the first things I did after arriving in Estonia was take a stroll through the Old Town. I won’t bore you with an in-depth history of Tallinn, just the basics. The story goes way, way back, with the first mentions of the city popping up around the 11th–12th centuries. Originally built by the Danes, the city changed hands more times than a hot meat pie at the footy. Those hands were mostly Scandinavian or German (Teutonic, to be precise). The Tallinn Old Town you see today—complete with town hall, fortress, towers, bastions, and underground tunnels—is largely thanks to the meticulous, slightly ominous, Teutonic craftsmanship. Safe to say, the primary language on the construction site was German.

In the 18th century, the Russian Empire decided it fancied Tallinn (or Reval, as it was called back then) and took over. To make it crystal clear who was in charge, they plonked a massive Russian Orthodox cathedral, Alexander Nevsky, right on top of Toompea Hill—the highest point in the city. It sticks out like a toilet bowl on top of Mount Kilimanjaro, but hey, history’s history, and there it remains.

The Old Town is split into the Lower and Upper Towns. The Lower Town is surrounded by walls and bastions and was historically home to merchants, artisans, and other everyday folk (some of them quite well-off). The Upper Town, on the other hand, was reserved for the aristocracy, who built walls to keep out not invading armies, but their own disgruntled townsfolk. Turns out revolts were pretty common back in the day.

Nowadays, the Lower Town is a full-on tourist hub, packed with souvenir shops, restaurants, and drunk Finnish tourists. There are also a few embassies down there, including the Russian one. Fun fact: the front of the Russian embassy is now lovingly decorated with Ukrainian flags and some less-than-friendly messages.

The Upper Town, while still flooded with tourists, has a more official vibe. It’s home to government buildings, including the Riigikogu (Estonian Parliament) and a few embassies. But what most tourists care about are the two lookout platforms, offering some of the most iconic views of Old Tallinn.

I wandered through the Lower Town and made my way up to the Upper Town too. This was my first photo walk through Tallinn, but definitely not the last.

So, here’s the first album from Old Tallinn:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/F88hx4gDR3

More to come!


Эстонский альбом номер 2. Старый Таллинн

Я в конце-концов вернулся на благословенную австралийскую землю и занялся редактированием фото. Прошу прощения за задержку с постами. Или даже не прошу прощения. Пока я был в Эстонии, времени на писания, а тем более на обработку фотографий у меня не было. Как не было и программного обеспечения, впрочем. Я кое-как отредактировал на лаптопе фотографии из предыдущего альбома, и решил больше дурью не маяться и оставить это увлекательное занятие до возвращения домой. Я собираюсь редактировать и публиковать фото в хронологическом порядке, хотя там уже как получится. Кстати, кое-какой материал для видео я тоже наснимал.

Итак, одним из первых мероприятий по прибытию в Эстонию была прогулка по Старому Городу. Я не буду рассказывать в деталях историю Таллинна, только в общих чертах. История эта началась очень и очень давно. Первые упоминания о городе относятся к 11му - 12му векам. Город был построен первоначально датчанами, и на протяжении веков регулярно переходил из рук в руки. Руки были скандинавские или германские (тевтонские). Теперешний Старый Город вместе с ратушей, крепостью, башнями, бастионами и подземными ходами является, в основном, продуктом сумрачного тевтонского гения, и рабочий язык при постройке был немецкий.

В 18м веке лапу на Таллинн (Reval, Ревель, как он тогда назывался) наложила Российская Империя. Чтобы продемонстрировать местному населению кто здесь хозяин, на вершине холма Тоомпеа построили православный храм Александра Невского, который стал самым высоким зданием в городе. Смотрится он как унитаз на вершине горы Килиманджаро, но историю не перепишешь, и он так там и стоит.

Старый Город состоит из Нижнего и Верхнего городов. Основные стены и бастионы окружают нижний город. В нижнем городе жили купцы, ремесленники и тому подобный простой (хоть иногда и зажиточный) народ. В верхнем же городе жила аристократия, отгородившаяся стенами от нижнего города. Что интересно, стены верхнего города предназначались для обороны не от внешних врагов, а от бунтов горожан, кои были вполне нередким явлением.

Сейчас нижний город, это совершенно туристическое место наполненное сувенирными магазинами, ресторанами и пьяными финнами. Хотя, там есть и несколько посольств, включая российское. Кстати, фасад посольства РФ любовно украшен украинскими флагами и менее чем доброжелательными пожеланиями.

Верхний же город хоть и тоже наполнен толпами туристов, но более официален. Там находятся многие правительственные учреждения, включая Риигикогу (Парламент) и несколько посольств. Что более всего интересует туристов, это две обзорные площадки с которых открываются самые известные и классические виды Старого Таллинна.

Я прошел по нижнему городу и забрался так же на верхний. Это была моя первая фотопрогулка по старому городу, но далеко не последняя. 

Короче, смотрите первый альбом о Старом Таллинне:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/F88hx4gDR3

Продолжение следует.

No comments:

Post a Comment