20 October 2024

Estonian Diary, Part 21: The Cemetery of Statues and the TV Tower.

Текст на русском находится внизу страницы, после английского

This is the last post about Estonia. If you just breathed a sigh of relief — hold your horses. From Estonia, we went to Finland, and I took a truckload of photos there too. So yep, you’ll have to put up with more rambling and happy snaps. And once I’m done with Finland, I’ll be back onto Australia. Because — surprise! — after getting back from Europe, I still had the camera glued to my hand here at home. So yeah… there’s no escaping my blog. Ever. Sorry, not sorry.

Anyway, here are a few shots from the last days in Tallinn. I wasn’t keen on sitting still before we left, so I ran around checking out some interesting spots. One of them was the History Museum in Maarjamäe.

Turns out, it’s actually two museums in one: the History Museum and the Film Museum. I went through both, because why not? The History Museum’s a bit official and stiff — it covers Estonia’s story from World War I up to today. If you’ve got time and the patience to actually read all the plaques, it’s not bad. But honestly, I found the backyard more entertaining — it’s where they’ve got a graveyard of old Soviet monuments.

If you lived in the Soviet Union, you’ll remember the endless parade of concrete propaganda. Statues of Lenin and friends popped up like weeds. Every town square had one. Then there were statues for fallen soldiers, and if you were really unlucky and some big-shot official came from your town, they’d stick a bust of him in your face too. There were loads of them. None of them were pretty — their main job was to hammer home that the USSR and communism were forever.

Well, when Estonia became independent, they cleared that marble-and-granite nonsense off the streets — and good riddance. I’ve got no idea where most of it went, but a bunch of it ended up behind the museum, looking completely surreal and slightly ridiculous.

Just across the yard is the Film Museum — all about Estonian cinema. Back in Soviet times, if you saw a movie by Tallinnfilm, you knew it was going to be decent. Estonian films had brains and, by Soviet standards, a bit of guts. They even made sci-fi movies based on books by the Strugatsky brothers, which was pretty bold.

I got a kick out of seeing the model of the spaceship "Goliath" from the old sci-fi film Test Pilot Pirx, based on a book by the brilliant Polish author Stanisław Lem. When that movie came out, I was just a schoolkid, sitting in the cinema with my jaw on the floor. That spaceship was seriously cool. And now, all these years later, I got to see the very same model they used in the film — about a metre long and still impressive. Fun fact: both the book and the movie still hold up. They talk about artificial intelligence and how it fits (or doesn’t) with humans. Pretty relevant stuff, even now.

Here are the photos from both museums, if you’re curious:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/u5J25H2jdm


Next stop on my little adventure was the Tallinn TV Tower. They built it in 1980 for the Olympics. The whole thing’s 314 metres tall, with the viewing platform sitting at 170 metres. The platform’s got two levels — up top there’s a restaurant, and you can step out onto a balcony for a bit of fresh air (and a bit of vertigo, if that’s your thing). The views are pretty impressive — mostly you’re staring out over Lasnamäe and the Muuga port.

I lucked out with the weather. Instead of boring blue skies, I got dramatic storm clouds, sudden downpours and even a rainbow. The sky really put on a show. I copped a drenching walking there — absolutely soaked through — but honestly, totally worth it. Here are the pics:

 https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/477843745o


And here’s the very last little album I shot the day before we left Estonia:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/395e0tR63D


It’s Tondiraba Park in Lasnamäe. Nothing too flash, but it was a beautiful day, and the perfect spot to say goodbye to Estonian nature.

See you later, Estonia! Until next time!


Эстонский дневник, часть 21. Кладбище статуй и телевышка.

 Это последний пост об Эстонии. Если вы только что с облегчением вздохнули, то рано радуетесь. Из Эстонии мы поехали в Финляндию, и снимков я там сделал тоже немало. Так что придется вам  еще потерпепеть мои разглагольствования и картинки. Более того, когда я опубликую финские фото, я снова возьмусь за австралийские. Как понимаете, после возвращения из Европы я еще кое-что наснимал и в Австралии. Так что спасения от моего блога нет и не будет! :)

Итак, здесь снимки, снятые в последние дни в Таллинне. Перед отъездом я старался на месте не сидеть, и посетил несколько интересных мест. Одно из них было Исторический музей в Маарьямяги. 

На самом деле, там два музея - исторический, и Музей Кино. Я посетил оба. Исторический музей довольно официозен. Он посвящен истории Эстонской Республики с первой мировой войны по теперешние дни. Если потратить достаточное количество времени и внимательно читать описания экспонатов и истории людей, то довольно интересно. А вообще, не очень. Меня больше заинтересовал задний двор музея, где устроили кладбище советских монументов. 




Люди, жившие в Советском Союзе, разумеется помнят монументальную пропаганду. Статуи стояли на каждом шагу. Например, на главной площади каждого районного центра обязательно должна была быть статуя Ленина. Затем, что-нибудь про погибших солдат. Если, не дай бог, в этом городке жил какой-то большой правительственный чиновник, то его каменный бюст тоже мозолил глаза местным жителям. Монументов было много, очень много. При этом, никакими художественными достоинствами они не отличались. Их основной задачей было внушать людям, что СССР и коммунизм - это навсегда.

После обретения Эстонией независимости, эту гранитно-мраморную хрень с улиц убрали и слава богу. Уж не знаю куда все эти статуи дели, но некоторые из них установили за историческим музеем. Выглядят они довольно сюрреалистично.

Буквально через двор находится Музей Кино. Разумеется, эстонского кино. Еще в советские времена, киностудия Таллинфильм была гарантией качества фильма. Эстонское кино отличалось интеллектуальностью и относительной по советским временам смелостью. Например, в Эстонии снимали фантастические фильмы по книгам братьев Стругацких.




Меня приятно удивило увидеть в музее модель космического корабля "Голиаф" из фантастического фильма "Дознание Пилота Пиркса", снятого по роману гениального польского писателя Станислава Лема. Когда этот фильм вышел на экраны, я был школьником, и смотрел его в кинотеатре открыв от восторга рот. Помимо всего прочего, там показывали шикарный космический корабль. А теперь, много лет спустя, я увидел метровую модель этого корабля, которую и снимали в фильме. Между прочим, ни книга ни фильм совершенно не устарели. Там поднимаются проблемы искусственного интеллекта и его взаимоотношений с людьми. Актуально!

Вот тут фотографии из обоих музеев:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/u5J25H2jdm





Следующая моя поездка была на телебашню. Телебашню построили в 1980 году к олимпийским играм. Ее полная высота 314 метров, а обзорная площадка расположена на высоте 170 метров. Обзорная площадка двухъярусная. На верхнем ярусе находится ресторан, и можно выйти на балкон подышать свежим воздухом. Виды оттуда открываются довольно впечатляющие, но лучше всего видно Ласнамяе и порт Мууга.

Мне повезло с погодой. Вместо скучного чистого неба были грозовые облака, короткие шквальные дожди и радуга. Небо выглядело весьма драматично. По дороге к башне я попал под дождь и вымок до нитки, но дело того стоило. Вот эти фото:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/477843745o



Ну и самый последний маленький альбом, снятый в день перед отъездом из Эстонии:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/395e0tR63D

 Парк Тондираба в Ласнамяе. Ничего особенного там нет, но день был красивый и место очень подходило для того, чтобы попрощаться с эстонской природой.

До свидания, Эстония! До новой встречи!





1 comment:

  1. Все великолепно! Благодарность за труды и любовь к Эстонии, своей родине.

    ReplyDelete