31 December 2024

Bits and bobs and the night-time grape enthusiast

 
 Текст на русском находится внизу страницы, после английского

G’day everyone! Merry Christmas, Happy Hanukkah, and cheers to the upcoming New Year! Whichever one’s your jam — take your pick. If I were being all politically correct, I guess I’d chuck in Kwanzaa too, but nah… not really my thing, and I’m not about to wish anyone for a fake holiday.

As usual, on the last day of the year, I’m sharing an album called Bits and bobs. In Aussie English, that’s pretty much a bunch of random odds and ends — the sort of stuff you find lying around in the junk drawer. That’s exactly what this album is: photos that didn’t quite fit into other albums. Some are alright, some are just… well, they’re there. Anyway, here you go:


Now, while we were kicking back on the veranda on Christmas night, having a yarn, a cheeky little possum showed up and started stuffing his face with the grapes growing on our veranda roof. For those who aren’t local — a possum’s a small Aussie marsupial, totally nocturnal. They love fruit, both fresh and fallen, and spend most of their time hanging out in trees. Not to be confused with the American possum — totally different critter.


Possums are proper city dwellers here in Melbourne, especially in older suburbs with big trees and tight housing. You see them everywhere, running across power lines like little acrobats. Not everyone’s a fan though — they love a good midnight roof party with lots of thumping and screeching. Funny thing, I’d never seen one in our neck of the woods before… and then this guy shows up.

He made himself right at home under the veranda roof and really got stuck into those grapes, which were just about ripe. My wife wasn’t exactly thrilled — those were her grapes, and she told him as much, giving him a few prods in the belly with a stick to make her point. The possum politely disagreed, reckoning grape ownership is open to interpretation. He wasn’t fussed by the stick either and kept munching away, dodging the pokes like a pro. I even had time to grab my camera and snap a few shots — he was happy to pose!


Technically, these aren’t the very last albums for the year — I went bush on December 29th and shot a few more pics, but I’ll post those next year.

Thanks for having a look and reading my ramblings. Hope you all have a ripper holiday season!


Bits and bobs и ночной любитель винограда


Поздравляю всех с Рождеством, Ханукой и наступающим Новым Годом! Кому с чем приятнее, так что выбирайте себе поздравление по вкусу.  Для политкорректности можно было бы поздравить и с Кванзой, но я не политкорректен, и с фальшивым праздником никого поздравлять не буду.
По традиции, в последний день старого года я поделюсь альбомом Bits and bobs. На английском это означает коллекция случайных вещей, мелкий хлам накопившийся в ящике. Вот такой альбом это и есть. Я сложил туда одиночные фото, не попавшие в альбомы. Некоторые из них неплохие, а некоторые так себе. Короче, вот они:

Когда мы отмечали Рождество и сидели вечером на веранде, нас посетил поссум и начал уплетать за обе щеки виноград, которым увита крыша нашей веранды. Поссум, это сумчатый австралийский зверек, который функционирует по ночам. Они едят фрукты, свежие и опавшие, и живут на деревьях. Не надо их путать с американскими поссумами, это совсем другое животное.



Поссум зверек городской, и в Мельбурне их видимо-невидимо, правда не во всех районах. Они предпочитают жить в старых районах с большими деревьями и плотной застройкой. Поссумы хорошие канатоходцы, и бегают через улицы по электрическим проводам между столбов. В принципе, их не очень любят, потому что по ночам они устраивают концерты и танцы на крышах. У нас в районе я поссумов не видал никогда, а тут откуда-то появился. 

Он забрался под крышу веранды и плотно занялся виноградом, который уже начал поспевать. Мою жену это не обрадовало, потому что это был ее виноград, что она поссуму и сказала, подкрепив свои слова пиханием поссума в живот палкой. Поссум вежливо ответил, что права собственности на виноград вопрос спорный, и у него на этот счет имеется свое мнение. Палка его не испугала, и он продолжать лопать виноград, умело уклоняясь от тычков в живот. У меня было время принести камеру со вспышкой, и поссум не отказался попозировать. Вот альбом с его фото:

Технически, это не последние альбомы уходящего года. 29го декабря я выехал на природу и наснимал еще. Однако, эти альбомы я опубликую уже в следующем году.
Спасибо что читаете тексты и смотрите фото. Хороших праздников!


23 December 2024

Video of the beach at sunset and the death of a movie star

In my last post, I was complaining about how the strong wind ruined my drone flight over the ocean at sunset. I was unhappy, so I couldn’t just leave it there. A couple of days later, I went back to the ocean in the afternoon, hoping for better weather.

It was a bit calmer, but not heaps. I still got the drone up, though the wind made it a bit shaky—you can tell in the video. I didn’t go to the exact same spot as last time, but somewhere close. I ended up at Gunnamatta Beach. It’s not got fancy cliffs or anything, just a big sandy beach with decent waves. And where there’s waves, there’s surfers—they’re always around, it’s their spot. Gunnamatta’s pretty popular with the surfing crowd.

I wasn’t trying to film the surfers, but a few got in the shot anyway. You can see them catching a wave at the end of the video. The photos and video turned out okay, nothing amazing though. Here’s the photo:



P.S. Now for some bad news. You know Crocodile Dundee, that classic Aussie movie? Sad to say the actor, a real star from that film, passed away at over 90. People say he was full of life and tough as anything.


Paul Hogan sent his sympathies to Crocosaurus Cove in Darwin because of the death of Burt, the croc he filmed with back in ‘86. That movie made Burt one of the most famous crocodiles worldwide. He was a huge saltwater croc—about 700 kg and 5.1 metres long.
Burt passed away peacefully at the zoo’s aquarium, well taken care of.

Also, more news from here—bushfires are back in a big way. The forests west of Melbourne near the Grampians are burning, with over 40,000 hectares gone already. Halls Gap’s been evacuated, and people are told it’s not safe to return yet. I went there a few years back and stayed in Halls Gap—beautiful place. It’s going to take a while to recover. They reckon it’ll get hot and windy again soon, so the fires will spread more. The smoke’s already making the sunsets look weirdly yellow.

Видео пляжа на закате и смерть кинозвезды


В предыдущем посте я жаловался, что сильный ветер помешал мне полетать дроном над закатным океаном. Такую дыру в душе я оставить никак не мог, и через пару дней снова поехал вечером на океан, в надежде на более тихую погоду.

Погода и правда была потише, но не намного. Полетать мне таки удалось, хотя порывы ветра дрон и потряхивали. Это на видео заметно. Поехал я не совсем на то же место что в прошлый раз, но недалеко оттуда. Я отправился на пляж Ганнаматта (Gunnamatta). Там нет особо живописных скал, но есть открытый песчаный пляж с большими волнами. А это значит, что там водятся серфингисты. Это их натуральная среда обитания. Пляж Ганнаматта, это одно из самых популярных мест для любителей покататься на волнах.

Специально я серфингистов не снимал, хотя они мне в объектив и попались. В конце видео видно как они ловят волну. А вообще, фото и видео получились симпатичные, хотя без "Вау-фактора". Вот тут фото:


А вот тут видео: https://youtu.be/gq7oiPintgw





P.S. А теперь я должен рассказать о грустном. Помните классический австралийский фильм Крокодил Данди? С прискорбием сообщаю, что актер, звезда этого фильма, скончался в возрасте более 90 лет. Его помнят как личность огненного темперамента и и твердости характера.



Актер Пол Хоган отправил свои соболезнования в зоопарк Crocosaurus Cove в Дарвине по случаю смерти крокодила Берта (Burt), с которым он снимался в 1986 году. Благодаря фильму Крокодил Данди, Берт стал одним из самых знаменитых крокодилов в мире. Он был здоровенным представителем породы морских крокодилов. Он весил около 700 кг, а длина достигала 5.1 метра.

Берт мирно скончался от старости в аквариуме зоопарка, окруженный заботой и любовью.

И еще новость из Австралии. У нас снова начались мощные лесные пожары. Горят леса к западу от Мельбурна в районе гор Grampians. Огнем охвачено уже более 40000 гектаров. Городок Halls Gap эвакуирован и жители предупреждены, что возвращаться пока небезопасно. Несколько лет назад я ездил в Грэмпианс и ночевал в Халлс Гэп. Это потрясающе красивое место. Увы, красота вернется туда нескоро. Согласно прогнозам, через пару дней будет снова жарко и ветрено, а значит пожары будут распространяться. У нас уже бывают закаты неестественно желтого цвета из-за дыма.

16 December 2024

Rabbit Rock and sunset ocean

 Текст на русском находится внизу страницы, после английского


Most photographers know — if you want to get good nature shots, you’ve gotta head out at either sunrise or sunset. It’s not exactly rocket science. Even back in 1966, Sergio Leone nailed this when he filmed The Good, The Bad and The Ugly. Remember that soft, warm light in the movie? They filmed just an hour a day, right before sunset. That time of day’s called the Golden Hour — the light’s just perfect. I’m no Sergio Leone, but I know all about the Golden Hour too.

My problem is, I’m usually too lazy to head out in the evenings. I love a good morning walk, but by sunset, I can’t always be bothered. Anyway, this time I finally pushed myself and went down to the coast just before sunset.

The spot I went to is one I know really well. I’ve been there heaps of times, taken loads of photos, even shot some pretty decent video. My last post before heading to Estonia was from that exact place! But funny enough, I’d never actually been there for sunset.

The weather was pretty good — clear skies. Nice enough, though a few clouds would’ve made it more interesting. The wind was up too, which made for some great waves, but it meant I couldn’t get the drone up. Bit of a shame, but can’t have it all. Still...

I managed to get some awesome shots, if I’m honest. Not really my doing — the sunset light was just incredible. The low sun lit up the wild ocean with this golden glow, and I just stood there, taking it all in. The light only lasted a few minutes before the sun dipped, but I made the most of it.

Before that, I stopped off at Monfort Beach and took some shots of the rock formations there — including the famous Rabbit Rock. And yeah, it really does look like a rabbit!

I used a few tricks — ND filters, long exposures, blending multiple shots into one for HDR — all that stuff. Turned out really well. Have a look:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/30m94014Fi

I was hoping to shoot some video too. Not long ago, not far from that spot, I filmed a sunset drone video that turned out amazing. I wanted to do it again with better gear, but the wind wasn’t on my side this time. Anyway, here’s that older video if you want to check it out:


https://youtu.be/DYjZwozSINU


P.S. It’s been a while since I’ve written about what’s happening in Australia. Honestly, I didn’t want to — it’s been sickening. But it needs to be said.

Australia has a serious problem: antisemitism. To be clear, this isn’t coming from the average Aussie. The overwhelming majority of Australians aren’t antisemitic, nor are they caught up in any other extremist nonsense. But Australia has, for far too long, been importing large numbers of people from countries where hatred towards Jews is normalised. On top of that, we now have a layer of far-left city dwellers who see these groups as “their own” (fools, frankly) and actively support this imported antisemitism. The Labor government sees both these far-left activists and these communities as part of its voter base — and so, it turns a blind eye. That’s the situation.

Here’s what’s going on:

Antisemitic graffiti in Jewish neighbourhoods of Sydney and Melbourne has become commonplace. Cars owned by Jewish families are getting vandalised — paint thrown over them, windows smashed. And in Melbourne, an Orthodox synagogue was set on fire. Someone broke in, poured petrol, and lit the place up.

And what’s our government doing?

At the UN, for the first time, Australia voted against Israel. This didn’t go unnoticed — it wasn’t just a symbolic move. Funding for UNRWA continues and is even increasing. After the synagogue arson attack, Prime Minister Albanese stayed silent for days before mumbling out a weak statement calling it antisemitic terrorism. The Victorian Premier, Jacinta Allan, didn’t even bother doing that.

Israel is paying attention and isn’t holding back. Netanyahu and other senior Israeli officials have directly accused the Australian Labor government of antisemitism and of aiding Hamas and Iran.

There is, however, some good news. The federal election is in May, and the chances of Labor staying in power are slim. The opposition, led by Peter Dutton, takes a strong pro-Israel and pro-Australian stance. Once the election’s done, things should improve.


Скала Кролик и закатный океан

Фотографы прекрасно знают, что если хочешь красивые фото природы, то их надо делать или на рассвете или на закате. Это не теорема Ферма. Например, еще в 1966 году режиссер Серджио Леоне снял свой знаменитый вестерн Хороший, Плохой и Уродливый. Помните мягкий теплый свет этого фильма? Его снимали по часу в день - по часу перед закатом. Это время еще называют Золотым Часом за характерный свет. Я не Серджио Леоне, но про Золотой Час тоже прекрасно знаю. Проблема в том, что я обычно ленюсь отправляться на природу вечером. По утрам я люблю гулять! Однако, в конце-концов я свою лень победил и отправился на берег океана поближе к закату.

Место куда я приехал было мне хорошо знакомо. Я там уже не раз бывал, снял несколько альбомов и даже неплохое видео. Мой последний пост перед поездкой в Эстонию был как раз оттуда. Однако, на закат я туда прибыл впервые. С погодой мне повезло относительно. Небо было чистое. Оно неплохо, но с облаками было бы интереснее. Ветер был довольно сильный, что хорошо для внушительных волн, но вот дроном полетать не удалось. Тем не менее...



Тем не менее, мне удалось сделать несколько совершенно офигительных снимков, скажу без излишней скромности. Моей заслуги тут не так много, закатный свет был фантастический. Низкое солнце подсвечивало бурный океан золотым светом так, что я лишь смотрел на это с изумлением. Световое шоу продолжалось всего несколько минут перед закатом, но я успел сделать достаточно кадров.

Перед этим я зашел на близлежащий пляж Монфорт и пофотографировал интересные скалы, включая знаменитую Скалу Кролик. Ну правда очень похоже! 



Я использовал разнообразные фотографические ухищрения, такие как черный фильтр и долгую выдержку, совмещение несколько снимков в один для расширения динамического диапазона (HDR), и то и другое вместе. Получилось удачно. Короче, смотрите:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/30m94014Fi

Я надеялся также снять и видео. Некоторое время назад, совсем недалеко от этого места, я снял закатное видео с дрона. Несколько клипов получились волшебно. Я хотел повторить успех с более высоким качеством съемки, но увы, ветер не позволил. Я напомню, о чем я говорю. Вот это старое видео:

https://youtu.be/DYjZwozSINU




P.S.  Давно я не писал про события в Австралии. Не хотел, противно было если честно. Но тем не менее надо. В Австралии есть большая проблема - антисемитизм. Надо сказать, что антисемитизм здесь явление не народное и далеко не массовое. Подавляющее большинство австралийцев никаким антисемитизмом или другими -измами не страдают. Однако, Австралия слишком долго и много импортировала мусульман из диких стран. К тому же, образовалась ультралевая прослойка городского населения, которая считает мусульман 'своими' (идиоты, кстати) и поддерживает мусульманский антисемитизм. Левое правительство лейбористов считает городских ультралевых и мусульман своим электоратом и антисемитизму потворствует. Вот примерно так.

Итак, что происходит. Антисемитские граффити в еврейских районах Сиднея и Мельбурна стали уже обычным явлением. Запаркованные машины евреев могут облить краской и побить окна. А еще в Мельбурне сожгли ортодоксальную синагогу. Т.е. реально туда забрались, облили бензином и подожгли.

Чем у нас занимается правительство. В ООН Австралия в первый раз проголосовала против Израиля. Это все заметили, и это не пустой жест. Финансирование UNRWA продолжают и увеличивают. Несколько дней после поджога синагоги Премьер-министр Альбанезе молчал как рыба об лед, но в конце-концов промычал, что это антисемитский терроризм. Премьер Виктории Джасинта Аллен даже этого не сделала.

Израиль за этим следит и в выражениях не стесняется. Нетаньяху и другие члены правительства Израиля напрямую обвинили лейбористское правительство Австралии в антисемитизме и в пособничестве Хамасу и Ирану.

Есть и хорошие новости. Федеральные выборы будут в мае, и вероятность того, что лейбористское правительство останется у власти, весьма мала. Оппозиция же во главе с Питером Даттоном придерживается про-израильской и про-австралийской точки зрения. После выборов ситуация должна улучшиться.

12 December 2024

Albert Park and Eagles Nest Rock

 Текст на русском находится внизу страницы, после английского


Lately, with a bit more free time on my hands, I’ve been getting out and about, going for walks and taking photos in some beautiful spots. Here’s a little rundown from a couple of those outings — totally unrelated, apart from the person who was out and about, this means me!

One of those days, near the end of the work week, I knocked off early, grabbed my camera and a couple of lenses I’d packed in advance, and headed out for a stroll around Albert Park Lake.

Albert Park’s a pretty fancy part of Melbourne, right near the city. Not many people live there, but the ones who do are generally Old Money types from the UK. The area’s full of hotels, restaurants, businesses, and of course, the huge park with its lovely man-made lake. It’s also famous worldwide for the Australian Formula 1 Grand Prix — the track runs right around the lake.

Anyway, I went for a walk around the lake. It’s a really nice spot — swans cruising around with numbered tags on their necks, ducks everywhere, people walking, running, sunbathing, reading, and taking selfies. A couple came up to me and asked if I could take a photo of them — happy to help! Turned out they were Spanish tourists on their honeymoon. If you two happen to read this — all the best to you, Marina and Daniel!

Here’s the album from that day:
https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/udgMz0WQ47

The second place I visited was quite a bit further away. One beautiful morning, I jumped on the motorbike and headed southeast to a little coastal town called Inverloch.

To be honest, this trip was more about the ride than the destination. The road winds through the hills of South Gippsland, and riding it on a bike is just brilliant. From Inverloch, I followed the road west along the ocean, and if anything, the ride got even better.

The goal was really just to enjoy the road and the bike, but I did make one stop with the camera at a spot called Eagles Nest Rock.

It’s this big dramatic rock sitting on the ocean’s edge, on top of this wild, rocky plateau at sea level. There are proper viewing platforms, but you can also get right up close to the rock. Of course, this wasn’t my first visit — not even close!

So I didn’t do a full new photoshoot this time around. Instead, I’ve included some shots from 2019 as well. In this album, you’ll find a mix of photos from then and now:
https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/S35Q2ZBS82

On a couple of shots, you’ll spot a dramatic sunset sky — that’s a bit of fun I had in post-processing. The rock and the sky are both real, just taken at different times and places, and I stitched them together.

Also, back in 2020, I made one of my first nature-themed music videos featuring that spot. It’s a bit on the long side, but gives a nice feel for the place:
https://youtu.be/kTtOIjE_pSE

Альберт Парк и Гнездо Орлов

При появлении свободного времени (а его у меня сейчас появляется больше), я продолжаю гулять и фотографировать в красивых местах. Здесь отчет о двух таких прогулках, решительно ничем между собой не связанных, за исключением личности гуляющего, то есть меня.

В один из последних рабочих дней я сбежал с работы пораньше, и с загодя припасенной фотокамерой и парой объективов отправился гулять вокруг озера Albert Park Lake.  Альберт Парк это престижный район совсем рядом с центром Мельбурна. Население там небольшое, но очень зажиточное, в основном Старые Деньги из Великобритании. Альберт Парк, это место отелей, ресторанов, бизнесов, и конечно огромного парка с красивым искусственным озером. Мировую известность Альберт Парк получил благодаря Австралийскому Гран При Формулы 1, трассы которой пролегают как раз вокруг этого озера.


Вот вокруг этого озера я и прогулялся. Там красиво и приятно. По озеру плавают лебеди в пронумерованных ошейниках и прочие утки. Люди вокруг гуляют, бегают, загорают, читают книги и фотографируются. Ко мне подошла пара с просьбой их сфотографировать, что я с удовольствием и сделал. Они оказались испанскими туристами в свадебном путешествии. Если вы это читаете, привет вам и счастья, Марина и Даниел!

Вот этот альбом:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/udgMz0WQ47

Второе место которое я посетил, расположено гораздо дальше. В один прекрасный день, я взгромоздился с утра на мотоцикл и поехал на юго-восток в курортный городок Инверлох. В этот раз меня больше интересовала дорога, чем цель путешествия. Дорога вьется по холмам Южного Гиппслэнда и ехать по ней на байке сущее удовольствие. Из Инверлоха я поехал на запад вдоль океанского берега, где дорога стала еще лучше, если это возможно. Вообще, целью моей поездки было как раз получить удовольствие от мотоцикла и дороги, но в одном месте я все же остановился и провел время с камерой. Место это называется Скала Гнездо Орлов (Eagles Nest Rock).



Это такая здоровенная скала на берегу океана очень живописного вида, расположенная на футуристическом каменном плато на уровне моря. Там оборудованы обзорные площадки, но к скале можно подойти и вплотную. Само-собой, я там был не в первый раз. И даже не в третий или четвертый.

Поэтому я не стал делать полный фотоотчет о скале и гулять вокруг, а включил фотографии, которые я снял в 2019 году. В этом альбоме:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/S35Q2ZBS82

я собрал фото и 2019 года и теперешние. На паре снимков можно увидеть драматическое закатное небо. Это мои развлечения при редактировании фото. И скала и небо самые настоящие, просто были сняты в разных местах и в разное время. Ну а я их совместил.

А еще, в 2020 году я сделал еще одно из моих первых музыкальных видео с видами природы. Оно чуть длинновато, но впечатление о скале дает:

https://youtu.be/kTtOIjE_pSE






06 December 2024

Snowgums on Mount Donna Buang
















Текст на русском находится внизу страницы, после английского

There’s a mountain not too far from us called Mount Donna Buang. It’s part of the Yarra Ranges, about 94 km east of Melbourne. The summit sits at 1,250 metres above sea level, and in winter, there’s snow up there. It’s actually the closest place to Melbourne where you can see snow in winter.

So, I headed up there for a bit of a drive and to take some photos. You can drive right to the top — the road is sealed if you’re coming from Warburton, and you could even do it on a motorbike. The summit is flat and open, with plenty of space to walk around, have a snowball fight, or build a snowman. If you head a little off to the side, you’ll find a good hill for sledding.
Here are my photos from that trip:
https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/ud49J2W4T2

Between 1925 and 1950, Mount Donna Buang was actually a popular ski resort, with lodges, cafes and all that. But in the 1950s, better roads were built to places like Lake Mountain and Baw Baw, and people started heading there instead. The ski runs at Donna Buang were just a bit too short.

These days, people come up in winter for a bit of fun in the snow, and in summer, they come to bushwalk, check out the unique Snowgums and Alpine Ash trees, and climb the lookout tower, which adds another 20 metres of height and gives you some pretty amazing views.

I’d been there before too — back in November 2020, I rode up on the motorbike and took these photos:
https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/081Hi3Rhn5

What’s even more special is that I filmed one of my first videos up there. If you’ve seen any of my videos, you’ll know the style — scenic shots set to a good piece of music. This Donna Buang video was one of my first in that style. I’ve definitely improved since then, but I’m still pretty happy with how it turned out:
https://youtu.be/yNo6fK2_ifg



Снежные эвкалипты на горе Донна Буанг



Есть у нас такая гора, Mount Donna Buang. Она находится в горном кряже Yarra Ranges к востоку от Мельбурна. Если быть более точным, в 94 км от Мельбурна. Высота ее вершины 1250 метров над уровнем моря, и зимой там лежит снег. Гора Донна Буанг, это самое близкое к Мельбурну место со снегом (зимой, понятно).

Вот туда-то я и поехал покататься и пофотографировать. На гору вполне можно заехать на машине или даже мотоцикле, так как дорога асфальтированная если, ехать со стороны Уорбертона. Вершина горы плоская и просторная. Есть где погулять, поиграть в снежки и построить снеговика. Отойдя чуть в сторону, можно найти горку для санок. 
Вот тут мои фото с этой поездки:


Между 1925 и 1950 годами там был популярный лыжный курорт с домиками, кафешками и тому подобным. Однако, в 50х годах были проложены хорошие дороги к горам Lake Mountain и Baw-Baw, и народ начал ездить туда. Лыжные трассы на Донна Буанг все же коротковаты.

Сейчас публика приезжает сюда зимой поиграть в снегу, а летом погулять, поудивляться странным деревьям Snowgum (Снежный эвкалипт) и  Alpine Ash (Альпийский Ясень), и залезть на обзорную вышку, которая поднимается еще на 20 метров. Виды с нее открываются шикарные.

Конечно же я там уже был. Я приехал туда в ноябре 2020 года на мотоцикле. Отснял вот этот альбом:


И что еще более интересно, я снял тогда одно из моих первых видео. Я полагаю, вы уже знакомы с моим стилем видео. Это обзорные виды под музыку какой-нибудь хорошей песни. Видео с горы Донна Буанг стало одним из первых в таком стиле. С тех пор я кое-чему научился, и видео стали получаться лучше. Однако, мне и за этот ролик не стыдно.




29 November 2024

Power stations and waterfalls

Текст на русском находится внизу страницы, после английского


This time, I headed to Gippsland to take some photos and shoot some video. Gippsland’s a pretty big region in the southeast of Victoria. It’s mostly farmland—rolling hills, lots of cows—but there are also big forests, national parks, and rivers with some beautiful waterfalls. The landscape isn’t as dramatic as the mountains or the coast, but it’s got this peaceful, idyllic vibe. Oh, and it’s also home to the Latrobe Valley, famous for its massive brown coal deposits. The coal’s used in power stations right near the mines and exported in bulk to China.

I live down in the southeast, so Gippsland’s not too far for me. This time, I set out to capture the stunning landscapes from the top of Mount Tassie, check out the massive Loy Yang power station, see the futuristic wind turbines in Toora, and visit some beautiful spots like Tarra River with its little waterfalls and the impressive Agnes Falls. That was the plan, and I reckon I nailed it. Here’s the photo album from the trip:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/mJ516p4025

And I filmed a video with the same camera. The clips aren’t in the exact order of my trip, but hey, does it really matter?

https://youtu.be/BoTsO9CP7fg

If YouTube’s being a pain, you can also watch it on Flickr:
https://flic.kr/p/2qwNsPs

The Trip

First stop was the lookout over Loy Yang power station near Traralgon. Technically, it’s two stations built next to each other—Loy Yang A with four turbines and Loy Yang B with two. They were built between 1984 and 1993, and together, they produce 2,380 megawatts, making it Australia’s biggest and most advanced power station. It meets strict environmental standards, and there’s no smoke—just water vapour and CO₂. Check out the photos and video—you won’t see a wisp of smoke from the stacks. The white steam coming off the cooling towers isn’t smoke either. There’s no smell, the sky’s clear, and it supplies 50% of Victoria’s electricity.

From there, I headed into Tarra-Bulga National Park—lots of forest, rolling hills, and heaps of spots for camping, picnics, and bushwalking. The biggest river in the park is the Tarra, which is dotted with scenic little waterfalls. My main goal was to get to the top of Mount Tassie. There’s a road up, but it’s steep and rough, so last time I skipped it in my car. This time, my Subaru Forester had no trouble.

The top of Mount Tassie is pretty flat, but it’s covered in radio towers. No staff, just locked buildings and the hum of generators. There’s a viewing platform, though, and the views over the hills and the Latrobe Valley are incredible.

From there, I kept heading south, winding through Tarra-Bulga. The road’s stunning but super narrow—you’ve got to take it slow in case you need to squeeze past oncoming traffic. The Tarra River runs alongside it, with a few spots to pull over, check out waterfalls, and stretch your legs.

Agnes Falls & The Wind Turbines

I didn’t do much walking in the forest—just drove straight through the park, turned onto the South Gippsland Highway, and headed west towards home. But I had a couple more stops planned. Near the town of Toora, there’s Agnes Falls—a spectacular waterfall where the Agnes River drops 59 metres into a gorge before flowing out to the ocean. I’ve been there heaps of times with my camera, but this time I filmed some video too.

The road to Agnes Falls takes you past some gorgeous rolling farmland with ocean views, and right through the Toora Wind Farm. Those wind turbines look pretty impressive—especially with cows wandering around underneath them. But if you watch the video, you’ll notice something odd.

They’re not spinning.

We’ve got heaps of these wind farms around Gippsland, and it’s surprisingly common to see them just sitting there, doing nothing. I don’t know all the reasons, but one is wind speed—too weak or too strong, and they can’t run. That day, there was a decent breeze, but nothing wild, and yet they still weren’t moving. From what I’ve seen, these things sit idle close to 50% of the time. So, when we hear about all this wind power being added to the grid, maybe take it with a grain of salt.

A Bit of a Rant

Alright, time for me to chuck in my two cents — probably gonna sound like a bit of a Neanderthal here — about all this “green” or renewable energy stuff. So if you’re one of those people who reckon it’s saving the planet, maybe best to look away now. Or stick around, have a read, and use your noggin.

Let’s start with wind turbines. You’ve seen them — those giant twirly things out in paddocks. Each one’s made from mountains of concrete and steel. Inside, there’s a gearbox the size of a ute, full of oil, a big fancy generator, and enough wiring to make your head spin. Getting one of these things up and running isn’t exactly a weekend DIY job — ya need cranes as tall as skyscrapers, and sometimes even helicopters. They last about 20 years, then it’s time to pull them apart again, which costs a fortune. And every 10 years, they need new blades — made of carbon fibre that can’t be recycled. So where do they end up? Yep, straight into massive blade graveyards. Plenty of giant piles of them around the world already. And if they ice up in winter, they have to be sprayed with anti-freeze — sometimes by helicopter! All that effort for something that only works about half the time. No wonder engineers call wind power “idiot energy.”

Even if you buy into the whole “carbon dioxide is killing us” story, wind farms end up belching out more CO2 over their life than they save, once you count building, maintaining, and scrapping the things. A kilowatt of wind energy costs about five or six times more than one from a good old reliable coal station. And the grid hates them — trying to keep a heap of little wobbly generators in sync is like trying to herd drunk cats. Bottom line: wind turbines are never gonna keep the lights on by themselves. You need proper, big power stations for that. But nope — the government reckons we’re shutting down all the coal plants and going full hippie with solar and wind. Pretty soon, we’ll be rubbing sticks together.

And yeah, greenhouse effect, global warming — sorry, not buying it. Apparently a gas that makes up 0.04% of the air is the magic temperature dial for the whole planet? Pull the other one. You know what really sets off the BS detector? When they start fiddling the numbers and running around screaming like headless chooks. Reminds me of the old Soviet days — just with more hashtags.

Couple examples: a few years back near Ballarat, the weather station clocked a record low of -11 degrees. The bloke on shift even took a selfie with the thermometer — proper proud moment. A few weeks later, he goes to check the Bureau of Meteorology website… record’s vanished! Just “didn’t fit the warming narrative,” apparently. Lucky he kept the selfie. Turns out they also like to “adjust” historical data — funny how the old temps keep getting cooler, so today looks hotter. Seems legit.

Another cracker I saw on the telly: couple summers ago in Perth, they declared a state of emergency over “extreme heat.” Set up tents, water stations, the lot. The newsreader’s going full apocalypse mode, big red map behind her. Know what the forecast was? 34 degrees! In Perth. In summer. That’s not a crisis — that’s just "don’t forget your sunnies" weather. But no, they carried on like it was the end of days and blamed it all on climate change.

Anyway, enough from me. Instead of listening to this old grump carry on, go check out some photos and videos of gorgeous Gippsland. Now that’s worth your time.



На этот раз я поехал в Гиппслэнд, чтобы пофотографировать тамошнюю природу и поснимать видеоГиппслэнд, это довольно большой регион на юго-востоке штата Виктория. В основном он сельский, с фермами и холмистыми пастбищами для коров. В нем так же находятся большие леса и национальные парки. По Гиппслэнду текут речки, украшающие природу многочисленными водопадами. Красота Гиппслэнда не драматическая, как в горах или на берегу океана, а скорее идиллическая. А еще в Гиппслэнде находится Долина Ла Троуб, знаменитая огромными месторождениями бурого каменного угля. Он используется на электростанциях, построенных прямо в месторождениях, и экспортируется в больших количествах в Китай. 

 Я живу как раз на юго-востоке, так что Гиппслэнд от меня относительно недалеко.  В этот раз я собрался посетить и заснять роскошные ландшафты с вершины горы Тасси (Mount Tassie), прекрасную угольную электростанцию Лой Янг, футуристические ветряные турбины в Тоора, живописную речку Тарра с ее водопадиком, и величественный водопад Агнес (Agnes Falls). 
Вот такие у меня были планы, и я вполне претворил их в жизнь. Я отснял фотоальбом. Вот он:


И сделал видео той же камерой. Клипы в видео не совсем в хронологическом порядке моей поездки, ну да какая разница.


Если Ютуб у вас не показывает, то видео можно увидеть и на Фликре:




Начал я с посещения обзорной площадки с видом на электростанцию Лой Янг, рядом с городом Траралгон. Технически, это две станции, построенные рядом. Loy Yang A с четырьмя турбинами, и Loy Yang B с двумя турбинами. Они были построены между 1984 и 1993 годами. Все шесть турбин вместе имеют мощность 2380 Мегаватт, и это самая мощная и современная электростанция в Австралии . Она отвечает самым строгим требованиям окружающей среды, и в атмосферу не выбрасывается вообще никакого дыма - лишь водяной пар и углекислый газ. Посмотрите на снимки и видео. Над дымовыми трубами не видно ни дымка. Белый пар над охладительными башнями отношения к дыму не имеет. Никакого запаха рядом со станцией тоже не чувствуется, и небо чистое. Лой Янг покрывает 50% потребления электричества в штате Виктория.




Оттуда я поехал дальше, и очень скоро въехал в национальный парк Тарра-Булга. Это значительный участок местности, покрытый лесами и холмами. Так же там организованы места для кемпингов, пикников и тропинки для туристов. По парку текут речки, самая большая из них называется Тарра. Речки изобилуют маленькими живописными водопадиками. Моей основной целью было забраться на вершину горы Tassie. Туда идет дорога, но очень крутая и не очень ровная, так что в прошлый раз на легковой машине я туда поехать не рискнул. В этот раз подъем на гору для моего Субару Форестер проблем не составил.


Вершина горы Тасси плоская, и оккупирована связистами. Она вся заставлена ретрансляционными радиомачтами. Что интересно, никакого персонала там нет. Все здания заперты, и лишь слышно как гудят генераторы. Есть там и обзорная площадка, с которой открываются роскошные виды как на окрестные холмы, так и на долину Ла Троуб.

С горки я поехал дальше на юг, пересекая Тарра-Булга. Дорога сама по себе интересная и живописная, вьется серпантином по горам. Только она очень узкая, так что чтобы успеть разъехаться со встречным траффиком, надо ехать осторожно. Рядом с дорогой бежит речка Тарра, и в некоторых местах можно остановиться, посмотреть на водопады и погулять по берегу.




По лесу я гулять не пошел, а проехал через весь национальный парк, свернул на Южно-Гиппслэндское шоссе и поехал на запад, в сторону дома. Однако, у меня был план посетить еще пару живописных мест. Недалеко с городком Тоора находится водопад Агнес. Вода реки Агнес падает несколькими каскадами общей высотой в 59 метров в ущелье и продолжает свой путь к океану. Я бывал там с камерой неоднократно, но в этот раз снял и видео.



Дорога к водопаду Агнес проходит через несколько живописных мест с видами на пастбища и океан. И через поле ветряных электростанций, которое называется Toora Wind Farm. Выглядят они весьма впечатляюще, особенно когда служат фоном для коров. Однако, посмотрите еще раз видео, и обратите внимание на кое-что интересное. А именно - они не крутятся.


Таких ветряков у нас в окрестностях видимо-невидимо. И что интересно, очень часто они не крутятся. Я не знаю точных причин, но одна из них сила ветра. Слишком слабый ветер или слишком сильный не годятся. В тот день был свежий ветер, но к шторму по силе даже не приближался. Тем не менее, ветряки стояли без движения. По моим нерегулярным наблюдениям, время простоя ветряков в Гиппслэнде приближается к 50%. Так что, когда мы смотрим на красивые цифры о мощности построенных ветровых электростанций, то в них надо вносить существенные поправки.

Сейчас я буду высказывать свое неандертальское мнение про "зеленую" или renewable энергию. Так что, если вы считаете что она спасает планету, то советую дальше не читать. Или наоборот, почитайте и подумайте. 

Итак, посмотрим на типичную ветровую турбину. Она содержит сотни тонн бетона и стали. Внутри нее сложная и массивная планетарная коробка передач, сотни литров масла, генератор и электроника. Ветряные турбины сложно и дорого устанавливать. Для этого нужны огромные краны, а иногда вертолеты. Срок службы у ветряка около 20 лет, после этого его надо разбирать, тоже с большими затратами. Каждые 10 лет надо менять лопасти турбины, которые сделаны из углепластика и переработке не поддаются. Их можно только положить на свалку. Таких свалок лопастей по всему миру уже огромные площади. Если на лопастях образуется лед, их надо поливать антиобледенительной жидкостью, как крылья самолетов. Это частенько делают с помощью вертолетов. И при этом всем, они с трудом работают 50% времени! Инженеры называют энергию ветра идиотской энергией.

Даже если вы верите в нонсенс о парниковом эффекте, вызываемым углекислым газом, то за свой цикл жизни ветровые электростанции производят намного больше углекислого газа чем экономят, учитывая стоимость их постройки, обслуживания и демонтажа. Киловатт энергии произведенный ветром стоит раз в 5 - 6 дороже, чем произведенный на тепловой станции. А еще есть электротехнические проблемы синхронизации в общей сети большого числа маленьких генераторов с разной частотой и фазой. Если коротко, ветряные турбины не могут быть базовым источником энергии. Для этого необходимы большие стабильные электростанции. Тем не менее, правительство собирается закрыть все тепловые станции, и перейти лишь на солнечную и ветровую энергию. Это будет возврат в каменный век.

Я упомянул "парниковый эффект", "глобальное потепление" и т. п. Простите, не верю! Я не верю, что безвредный газ, который составляет 0.04% атмосферы (да-да, не больше!) является таким волшебным регулятором термостата, изменяющим температуру планеты. "Верю не верю", это конечно не аргумент. Но знаете, что сразу заставляет сомневаться в некоей официально признанной теории? Когда в ее поддержку начинают передергивать факты и раздувать истерию. Вспоминается СССР и коммунистическая идеология.

Приведу пару примеров. Несколько лет назад зимой, метеостанция под Балларатом зарегистрировала рекордно низкую температуру, -11 по Цельсию. Дежурный метеоролог даже снял селфи с термометром, чтобы было чем внукам похвастаться. Через несколько недель он полез на сайт Бюро Метеорологии, чтобы проверить рекорд... и не нашел его. Убрали, усреднили как не соответствующий теории глобального потепления. А селфи у чувака осталось, так что махинации Бюро вышли на всеобщее обозрение. Как оказалось, они так же подчищают исторические данные о температуре, занижая их. Иначе странно выглядит, что 50 лет назад было намного жарче, чем сейчас. А как же глобальное потепление?

Кое-что я и сам видел по ТВ пару лет назад. Летом в Перте объявили черезвычайное положение в связи с небывалой жарой. Были развернуты палатки скорой помощи, пункты дачи воды и т.п. Дикторша вещала об этом драматическим голосом на фоне карты Австралии в красном цвете. Знаете какой был прогноз? +34 градуса! В Австралии летом +34 градуса означает, что не надо включать отопление. И вот из-за этого раздули истерику, и конечно не забыли упомянуть, что все из-за "Изменения Климата".

Ну да ладно. Чем читать такие неполиткорректности, лучше смотрите фото и видео о прекрасном Гиппслэнде. :-)


21 November 2024

Waterfalls, gold and mineral water

 


 Текст на русском находится внизу страницы, после английского

Thought I’d share some photos I’ve collected over the past couple of weeks from a few trips.

First up, we went to Daylesford for a weekend drive and explored the area a bit. You can check out all the photos from that trip here:


We’ve been to Daylesford a few times before, but not super often — it’s about a two-hour drive for us, right through the centre of Melbourne and along toll roads. Still, sometimes it’s totally worth it. These days, Daylesford’s a pretty popular getaway spot. Apart from the beautiful scenery, it’s also home to around 80% of Australia’s natural mineral springs. You can drink the water or soak in it — though most people go for the spa experience, swimming in pools or relaxing in baths at the many local resorts. There are so many around, you can’t miss them.

Like a lot of towns in Victoria, Daylesford started thanks to gold. In 1851, alluvial gold (the kind you pan from creeks) was found there, and within a few years, what used to be empty land was bustling with around 7,000 people digging away in the mud. The easy gold eventually ran out, but they discovered a quartz reef with gold in it. That sort of mining was beyond solo prospectors, so the big mining companies moved in. They built proper mines and brought in the best miners from Cornwall — those guys have been mining for hundreds of years. I reckon Tolkien probably based his dwarves on them!

Eventually, the gold ran out there too, but by then they’d pulled out what would be worth about half a billion dollars today. Geologists reckon only about a third of Victoria’s gold has been mined — the rest is still underground, but the concentration is low, so it takes big, modern operations. Some mines are still running in the central Victorian ranges.

After the gold rush days, Daylesford reinvented itself as a holiday destination. Italian immigrants planted vineyards and started making wine, and local farmers began producing all sorts of delicious things. That’s what the place is known for now — people go there to relax, soak in mineral springs, enjoy good food and wine.

We went for a wander, filled up on mineral water (which actually tastes great — a bit salty, kinda like Estonian Värska, if you’ve ever had that — and slightly fizzy). Here’s what one of the springs looks like — you’ve got to pump the water out:


We also checked out a couple of lovely waterfalls nearby:

Trentham Falls:


And Loddon Falls — people even swim there:


If you’re ever around Daylesford, I highly recommend stopping by Istra Smallgoods. It’s a Croatian family-run business, and they make absolutely delicious ham, bacon, and sausages right on their farm. Prices are very reasonable too! They reckon it’s the best bacon in Victoria — and I’d agree!

And here’s the second album:


It’s just some flower shots, taken with macro and portrait lenses. The flowers are from all over, but who cares — pretty flowers are pretty flowers!


Водопады, золото и минералка

Поделюсь фотографиями, накопившимися за пару недель с разных поездок. Ну во-первых, мы съездили в один из выходных дней в Дэйлсфорд (Daylesford) и по его окрестностям. Вот тут все фото с поездки:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/at984366z6

В Дэйлсфорде мы бывали уже неоднократно, но не часто. Ехать туда для нас часа два, причем через центр Мельбурна и по платным дорогам. Однако, дело того иногда стоит. Сейчас Дэйлсфорд это популярный курортный городок. Помимо красивых видов, от стоит на 80% всех источников минеральной воды в Австралии. Воду эту можно пить, а можно в ней купаться. В основном, люди купаются. Точнее, плавают в бассейнах и нежатся в ваннах в многочисленных резортах спа. Их в Дэйлсфорде и вокруг видимо-невидимо. 

Возник же Дэйлсфорд, как и многие города Виктории, на золоте. В 1851 году там открыли аллювиальное золото (то, которое в ручьях можно намывать в мисках), и через несколько лет на когда-то пустом месте уже жило и копалось в грязи 7000 человек. Аллювиальное золото скоро закончилось, но зато нашли место, откуда оно выходило на поверхность. Это была золотая жила в кварцевой скале.

Такое золото одиночные старатели добывать уже не могли, и на сцену вышел большой бизнес. По всем правилам горной науки была построена шахта, и работать в нее привезли лучших в мире шахтеров - из Корнуолла. Корнуольские шахтеры работают в шахтах поколениями на протяжении уже сотен лет. Я полагаю, Толкиен описывал в своих книгах гномов (dwarves), поглядывая на жителей Корнуолла.

В конце-концов и золотая жила закончилась, и добывать золото в Дэйлсфорде стало невыгодно. По примерным оценкам, в Дэйлсфорде добыли золота примерно на полмиллиарда долларов по теперешним ценам. Вообще, как говорят геологи, в Виктории было добыто от силы треть ее золотых запасов. Остальное до сих пор в земле. Однако, концентрация золота там невелика, и нужны современные большие шахты. Несколько таких шахт продолжают работу в горах в центральной Виктории.

Когда золото в Дэйлсфорде кончилось, город сменил специализацию и стал курортом. Итальянские иммигранты посадили виноградники и начали делать вино. Фермеры стали выращивать всякие вкусности. Этим город и сейчас знаменит. Туда ездят отдохнуть, расслабиться в минеральных источниках, вкусно выпить и закусить. А мы туда поехали погулять и набрать с собой минеральной воды. Она и правда вкусная, солоноватая как эстонская Вярска. И она даже слегка газированная. Вот так выглядит источник минералки - надо качать насос:



Ну и в окрестностях мы посетили два симпатичных водопада, Trentham Falls



И Loddon Falls, где даже купаются



Если будете в окрестностях Дэйлсфорда, очень рекомендую заехать в магазинчик Istra Smallgoods. Это бизнес хорватов, и они продают невыразимой вкусности ветчину, бекон и всякие колбаски сделанные на их же ферме. Причем, по весьма разумным ценам! Как говорят, у них самый лучший бекон в Виктории. Я склонен согласиться с этой оценкой.

А здесь второй альбом:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/3w95K208HT


На нем снимки цветов, снятые макро и портретным объективами. Цветы не из одного места, ну да какая разница.