26 April 2024

Melbourne laneways

 











Текст на русском находится внизу страницы, после английского

!חַג פֵּסַח שַׂמֵחַ  

Chag Pesach Sameach! Happy Easter, everyone!

Melbourne’s got plenty of interesting little laneways, and I like wandering through them—usually with a camera in hand. This time, I ended up in Flinders Lane and its tiny offshoots, Degraves Street and Centre Place.

Flinders Lane is a narrow but long street running parallel to the big, bustling Flinders Street, right near the station of the same name. It was part of Melbourne’s original city plan from 1837, and many of the buildings along it have barely changed since. Back in the day, this was Melbourne’s textile and fashion hub—wholesalers, trendy shops, and country folk coming into town to stock up on fabric or update their wardrobe. A lot of the businesses were run by Jewish immigrants, and by 1939, there were a whopping 610 textile firms on Flinders Lane. But from the 60s and 70s onwards, new regulations forced most of them to move out. These days, Flinders Lane still has its fair share of fancy boutiques (think Chanel), but now it’s more about high-end hotels, apartments, uni campuses, and, of course, countless cafés.

If you walk down Swanston Street from Flinders Street Station and turn left onto Flinders Lane, you’ll hit one of Melbourne’s tastiest little spots. First stop? Brunetti — an authentic Italian café chain that’s an absolute must for anyone who loves Italian food.

And then there are the laneways. Almost directly across from each other, you’ve got Centre Place on the right, packed with hole-in-the-wall Asian eateries, and Degraves Street on the left, famous for its Parisian-style cafés. Long story short — if you’re in Melbourne, you need to check this area out.

Here are my street shots from the walk:

📷 https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/B7817CtC59


P.S. Alright, I’ll keep going with the latest Australian news. That story about the 15-year-old jihadi trying to stab Bishop Mar Mari Emmanuel from the Assyrian church has moved along a bit.

First up, the police had to admit it was a terrorist attack—no way around it when the whole world saw the video, and the kid even owned up to it. So, they actually had to investigate properly for once. Turns out, they uncovered a terror cell pretty quick. Seven people are under arrest so far.

Here’s the thing, though—why’s the police (or really, the government) so hesitant to call out Islamic terrorism? Easy answer:

a) Muslims vote for the Labor Party.

b) Pro-Islam socialists also back Labor.

c) People might start wondering if Labor’s mass immigration push from rough countries is such a great idea.

By the way, Australia’s immigration situation feels a lot like what’s happening in the US, where Obama’s crew—aka the American government—keeps bringing in people who’ll likely vote Democrat.

Second point: the government’s not happy that the bishop attack video is still floating around on social media, for the reasons I just mentioned. By social media, I mean Elon Musk’s X.com. Turns out, Australia’s got this internet censorship group called eSafety. Their boss, Julie Grant, tried to get the video banned, threatening Musk with a $785k daily fine if he didn’t take it down. But Musk isn’t the type to back down. He basically said, “Who’s this Julie Grant? She’s not even elected—just some random bureaucrat—and now she’s trying to control the internet worldwide?” Long story short, he told her to get lost, and not too politely either.

Obviously, this wasn’t just Julie Grant’s call—she was taking orders from higher up, probably from Prime Minister Albanese himself. Albo’s even gone on TV complaining about internet memes making fun of him, wanting them banned. Big surprise—it’s had the opposite effect. Now the Australian internet’s full of people competing to make the best memes about Albo and his eSafety mate Julie Grant. For example:



Мельбурнские переулки

Хаг песах самеах!  Счастливой Пасхи всем!

В центре Мельбурна есть много интересных переулков по которым я иногда гуляю, причем обычно с камерой. В этот раз я забрел на переулок Flinders Lane и ответвляющиеся от него уже совсем крохотные Degraves Street и Centre Place. 

Флиндерс Лэйн, это узкая но длинная улочка, пролегающая параллельно с большой Флиндерс Стрит, и совсем рядом с одноименным вокзалом. Появилась она согласно первоначальному плану застройки Мельбурна в 1837 году. Здания на Флиндерс Лэйн сохранились с тех же времен с очень минимальными обновлениями. Исторически, это было место для торговли текстилем и одеждой. Там были и оптовые склады и модные магазины. На Флиндерс Лэйн приезжали купцы из глубинки за партиями текстиля и сельские модницы чтобы приодеться. Многие фирмы, кстати, принадлежали еврейским иммигрантам. В 1939 году количество текстильных магазинов и фирм на Флиндерс Лэйн достигло аж 610. Однако начиная с 60х - 70х, изменившиеся правила заставили большинство фирм оттуда переехать. На Флиндерс Лэйн до сих пор можно найти пафосные бутики такие как Шанель, но теперь это место для дорогих отелей, апартаментов, кампусов университетов и многочисленных кафе.

Если идти по Сванстон стрит от вокзала и свернуть налево на Флиндерс Лэйн, то вы попадете в одно из самых вкусных мест Мельбурна. Разумеется, прежде всего это Брунетти. Брунетти  - это сеть аутентичных итальянских кафе. Ценители итальянской кухни ходят именно туда. А еще от Флиндерс Лэйн отходят два переулка, практически напротив друг от друга. Направо идет крохотный Centre Place, с азиатскими кафе и ресторанчиками один за другим. Налево ответвляется Degraves Street, знаменитая своими уличными кафе в парижском стиле. Короче если будете в Мельбурне, то туда зайти надо непременно.

У меня получились вот такие уличные фото: 

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/B7817CtC59


P.S. Продолжу рассказ о текущих австралийских новостях. История с попыткой зарезать епископа ассирийской церкви Мар Мари Эммануеля пятнадцатилетним джихадистом получила продолжение.

Во-первых, так как полиции пришлось признать нападение террористическим актом (а деваться им было некуда, потому что видео покушения транслировалось на весь мир, да и сам джихадист признался), то пришлось им также и провести нормальное расследование. Они сразу же вскрыли террористическую ячейку. На данный момент арестовано 7 человек.

Тут появляется вопрос - почему полиция (точнее правительство) так не любит признавать факты исламского терроризма? И на этот вопрос появляется ответ. Потому что: 

а) Мусульмане - это электорат лейбористской партии

б) Про-исламские социалисты - это электорат лейбористской партии

в) Люди начинают задаваться вопросами о разумности политики массовой иммиграции из диких стран, которую проводит лейбористская партия.

Кстати, ситуация с массовой иммиграцией в Австралию очень напоминает США, где банда под предводительством Барака Обамы, называющая себя американским правительством, импортирует потенциальный электорат партии Демократов.

Во-вторых, то что видео нападения на епископа циркулирует в соцсетях, австралийскому правительству очень не нравится по вышеупомянутым причинам. Под соцсетями подразумевается Х.com Илона Маска. Как оказалось, в Австралии уже существует агенство по цензуре интернета - eSafety. Комиссар агенства Джули Грант попыталась это видео запретить, пригрозив Маску штрафом в $785 тыс в день если видео не будет убрано. Однако же на Илона Маска где сядешь там и слезешь. Он ехидно ответил, а кто собственно такая Джули Грант? Она даже не политик за которого голосовали, а просто назначенный бюрократ. При этом она пытается цензурировать интернет по всему миру. Короче, Маск послал ее лесом, и не особо вежливо.

Понятно, что это не было идеей какой-то Джули Грант. Приказ она получила от правительства, скорее всего от самого Премьер министра Альбанезе. Тот даже персонально хныкал и обижался в эфире об интернет-мемах про него, и требовал их запретить. Результат, понятно, был совершенно противоположным. Сейчас весь австралийский интернет соревнуется в мемах про Альбо и Е-коммиссара Джули Грант. Например:






18 April 2024

Cave Art on Little Bourke

 













 Текст на русском находится внизу страницы, после английского


Little Bourke Street is a small street in the middle of Melbourne that runs west to east across the city. It’s best known for the eastern end, past the Swanston Street intersection. That part turns full-on Asian and is often called Little China. I’ve wandered through there plenty of times—day, night, even with an infrared camera. If you’re curious, check the blog archives from about a year ago.

The western part of Little Bourke Street doesn’t get much attention, which is a shame, really. It’s covered in murals—proper wall art, not just graffiti (though there’s a bit of that too). After filming some video over at AC/DC Lane, I went for a stroll down that way with my camera. The latest album isn’t exactly fine art photography (and the lens I had wasn’t the sharpest), but it gives a decent feel for the street art out there.

Photos here: https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/2q7i5Q2R6Z


P.S. A few more words on terrorism in Australia.

Turns out the bloke with the knife at the shopping centre—the one I mentioned in the last post—was officially a schizophrenic with an Italian name. Though to be honest, that doesn’t rule out the chance he was also an Islamist. He stabbed five people to death. Could’ve been a whole lot worse if it weren’t for two brave French backpackers who stood in his way, and a young female cop who shot him dead with three rounds from her sidearm.

Now, our police—as always—immediately came out and said, “No terrorism here, just a mentally ill individual.” Funny how that works. Just a few months back, another nutjob ploughed his car into a crowd. But before that, he was standing on top of the car barefoot, with a beard, wearing white robes, raising a single finger in the air—classic jihadist gesture, “only one God,” and all that. He had an Arabic name, by the way. And still, the police said, “Motives unknown, but not terrorism.”

And then the other day in Sydney—another “random” incident. During a service at an Assyrian Orthodox church, a 15-year-old jihadi rushed the bishop with a knife, screaming Allahu Akbar. Thank God the congregation jumped in fast and tackled the little bastard. He managed to injure four people, but no one died. There’s video of it all over the internet because the service was being livestreamed. This time, the cops couldn’t weasel out of it, so—grudgingly—they called it terrorism.

Naturally, the local Islamic council blew a fuse and fired off a strongly worded letter whining that Muslims are always being blamed for terrorism, when in reality they’re all fluffy and harmless.

But here’s the kicker. Our glorious PM, Anthony Albanese, decided this string of attacks needed a national address. And oh boy, what insight he had. Wanna guess what he reckons is the real cause of all this violence?

Don’t even bother. According to Albo, the root of all this chaos is—wait for it—male chauvinism and toxic masculinity. Yep. He said, “Men need to take a good hard look at their behaviour. Look at the numbers—most violent acts and terrorist attacks are committed by men.”

Bloody genius. Right on the money. Every single one of those terrorists in Sydney was a man. And we never would’ve figured that out on our own... Cheers for the enlightenment, Albo.


Unrelated, but just by the way—

In the past MONTH alone, over 100,000 new immigrants arrived in Australia. Yep, just one month. That’s Albo’s handiwork too. When we moved here, the annual immigration cap was under 100,000 for the whole year. Australia is turning into a third-world Asian country at lightning speed. So instead of being shocked by all the violence and terrorism, maybe we ought to start preparing for it on a much bigger scale.


Наскальная живопись на Литтл Берк

Little Burke street - это маленькая улочка в центре Мельбурна, которая персекает город с запада на восток. Она  знаменита своей восточной половиной, после перекрестка со Сванстон стрит. Там она становится совершенно азиатской и ее называют Маленьким Китаем. Я бывал на ней неоднократно и днем и ночью и даже с инфракрасной камерой. Интересующихся отсылаю к архивам блога примерно годичной давности.

Западная же часть Little Burke St никого особо не интересует. А зря, ибо она расписана муралами - картинами на стенах. Не граффити, а именно картинами, хотя граффити тоже есть. Вот там-то я и прогулялся с камерой после съемки видео на AC/DC Lane. Фотоискусства в последнем альбоме никакого нет, да и объектив у меня был не самый резкий, но впечатление о тамошней наскальной живописи дает.

Фото здесь: https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/2q7i5Q2R6Z

P.S. И еще о терроризме в Австралии. Чувак с ножом в торговом центре, про которого я писал в предыдущем посте, оказался реально шизофреником с итальянским именем. Хотя, это совершенно не исключает того, что он мог быть и исламистом. Он зарезал 5 человек. Могло бы быть и больше, если бы не два храбрых французских гастарбайтера которые преградили ему дорогу, и девочки-полицейской, которая застрелила его нафиг тремя выстрелами из табельного оружия.

Кстати, полиция у нас всегда в таких случаях говорит, что это просто сумасшедший и никакого терроризма в помине не было.. Помнится, несколько месяцев назад еще один деятель въехал на машине в толпу, а перед этим стоял на крыше машины босой, бородатый, в белых одеждах и поднимал вверх указательный палец (любимый жест джихадистов - типа только один Аллах). Имя у него было арабское, кстати. Тогда полиция тоже сказала, что мотивы его пока не ясны, но терроризм они сразу отмели в сторону. 

Однако на днях в Сиднее произошел еще один инцидент. Во время службы в ассирийской ортодоксальной церкви, 15-летний джихадист с воплями Аллах Акбар кинулся на епископа с ножом. Слава богу, прихожане среагировали моментально и маленького говнюка повязали. Он успел ранить четверых, но никто не погиб. Видео инцидента гуляют в сети, потому что служба транслировалась онлайн. Тут полиции деваться было некуда, и с зубовным скрипом они признали инцидент терроризмом. Исламский совет штата тут же возмутился и написал грозное письмо о том, что мусульманам постоянно приписывают терроризм, а на самом деле они белые и пушистые.

Но самый цимес был даже не в этом. Наш Премьер министр Энтони Альбанезе решил обратиться к нации по поводу этих двух атак. Умища нашему государственному деятелю не занимать, и он сразу обнаружил глубинную проблему.  Угадайте, в чем он увидел настоящую причину этих атак? 

Даже не пытайтесь! По мнению Альбо, это происходит из-за мужского шовинизма и склонности мужчин к насилию. "Мужчины должны пересмотреть свое поведение", - сказал наш гениальный лидер. "Посмотрите, - сказал он, - большинство террористических атак и насилия это дело рук мужчин." 

Прямо в корень зрит. И ведь прав! 100% террористов в Сиднее были мужчинами. А мы-то и не догадывались почему это происходит... Спасибо Альбо, что просветил!

На несвязанной ноте. За последний МЕСЯЦ в Австралию прибыло более СТА ТЫСЯЧ новых иммигрантов. Это тоже политика Альбо. Когда мы приехали в Австралию, квота для иммиграции была менее ста тысяч В ГОД. Австралия быстрыми темпами превращается в азиатскую страну третьего мира. Так что надо не удивляться насилию и терроризму, а готовиться к ним в больших масштабах.

13 April 2024

Graffiti and Rock Music

  Текст на русском находится внизу страницы, после английского

I’ve been out filming Melbourne’s laneway graffiti again. Yes, I know. I can already hear the sighs from my regular readers, ready to file another formal complaint about my choice of subject matter and music. Graffiti’s an eyesore, the song’s a bloody racket — don’t bother messaging me, I already feel deep remorse, solemnly apologise, and promise to do better (fingers very much crossed behind my back).

This time I wandered down AC/DC Lane — the alley proudly named after Australia’s own legendary rock band. I do hope no one’s forgotten that AC/DC is Australian. Around here, we affectionately call them Acca Dacca. If you’re into rock, you’ll spot nods to all sorts of bands and musos. Have a squiz and see how many you can pick.


🎸 https://youtu.be/fr_1lKCtRq0 🎸


P.S.

Antisemitism’s making a comeback in Australia — now with a lovely little stamp of approval from the institutions. Just recently, Tel Shimah, an Israeli aerospace engineer, was due to give a talk at Melbourne Uni. Naturally, the pro-Palestinian crowd — students and staff — threw a tantrum and demanded it be cancelled. And guess what? The engineering faculty rolled over and said, “Yeah, alright then.”

This isn’t the first rodeo. Over at Sydney Uni, Israeli professors literally had to hide and leg it from an angry mob of students and academics foaming at the mouth. Nothing says academic freedom like needing a panic room for your guest speakers.

And of course, our fearless government is right on trend, pandering to the far-left loons and Islamist fanatics. Case in point: we’re back to funding Hamas (through UNRWA, naturally), and our Foreign Minister, Penny Wong — a proud socialist and lesbian — recently wasn't short on stern words about Israel, and called for an independent Palestinian state. The Aussie government is doing a bang-up job of positioning itself as openly hostile to Israel.

To be fair though, Israel isn’t being singled out — our government acts like an enemy of Australia too. Every decision they make seems hellbent on screwing the country and the people in it. Bring on the next election.

Oh, and completely unrelated of course — today in a Sydney shopping centre, some bearded bloke ran around stabbing people with a giant knife. Reports say at least five dead, including a kid. But hey, I’m sure he had a rough childhood and was just really upset about “Israeli atrocities.” No doubt the police will soon reassure us it had nothing to do with terrorism.

Because, you know, it never does.


Граффити и рок музыка

Я снова снимал граффити в мельбурнских переулках. Я уже готов к очередному выговору с занесением в личное дело от моих постоянных читателей за выбор темы и музыки. И граффити вещь ужасная, и песня - вой какой-то... Не надо мне об этом писать. Я уже раскаиваюсь, глубоко извиняюсь и обещаю исправиться (скрестив за спиной пальцы) .

В этот раз, я уделил внимание AC/DC Lane - переулку названному в честь всем известной австралийской рок-группы. Я надеюсь, все помнят, что AC/DC  это австралийский бэнд? Их здесь любовно называют Акка Дакка (Acca Dacca). Помимо AC/DC , знатоки рока могут найти изображения и символы многих известных и любимых рок групп и музыкантов. Посмотрите и поугадывайте.

https://youtu.be/fr_1lKCtRq0



P.S. Антисемитизм в Австралии становится модным и приобретает государственную поддержку. Например, недавно в универститет Мельбурна приехал с запланированной лекцией израильский профессор Тал Шима, аэрокосмический инженер. Разумеется, пропалестинские студенты и преподаватели начали буянить и требовать отменить выступление. И инженерный факультет университета Мельбурна согласился! Это уже не первый случай. В университете Сиднея профессора из Израиля должны были прятаться в запертой комнате и спасаться бегством от антисемитской толпы студентов и преподавателей.

Австралийское правительство тоже чутко держит руку на пульсе настроений ультралевых дебилов и исламистов, и старается пнуть Израиль побольнее. Например, Австралия возобновила финансирование ХАМАСа (через UNRWA), министр иностранных дел Пенни Вонг (социалист-лесбиянка) назвала Израиль желтым земляным червяком и потребовала независимого Палестинского государства. Австралийское правительство открыто ведет себя как противник Израиля.

Должен сказать, что Израиль в хорошей компании, ибо теперешнее наше правительство ведет себя как противник Австралии тоже. Все что они делают, вредит Австралии и австралийцам. Поскорее бы выборы...

Совершенно несвязанный факт, только что из новостей. Сегодня в одном из торговых центров Сиднея бегал бородатый чувак и тыкал здоровенным ножом всех подряд. По сообщениям, убито минимум пятеро, включая одного ребенка. Но это все неважно, может у него было трудное детство и он был возмущен "зверствами" Израиля. К терроризму это уж точно не имеет никакого отношения. Нам скоро об этом скажет полиция.

07 April 2024

Forest Glade Gardens - video

 












 Текст на русском находится внизу страницы, после английского

Once again, I made my way to the Mount Macedon area in the final days of my holiday, this time for a stroll through the famous gardens with my wife. We passed through the area last year on our way to Bendigo and were thoroughly impressed. Here’s a photo from that trip, by the way:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/wvh5r28sSP

These gardens have been around since 1941 and are considered among the most beautiful and well-maintained in Australia. They're divided into four themed sections: English, Japanese, forest, and fern gardens. A network of winding paths runs through the grounds, often leading to hidden statues and fountains tucked away among the trees. It's most stunning in late autumn, when the foliage turns golden and crimson. The Japanese maples are especially breathtaking.

This time around, I didn’t take many photos. I was more focused on video. My original plan was to keep the natural soundscape—the rustling of leaves, the babbling of water, and birdsong—but I had to scrap that idea. All those lovely sounds were still there, but they were joined by the shouting of Chinese tourists and the shrieks of children. So, I ditched the audio track and replaced it with a song by Enya:

https://youtu.be/pCWeyzKOjcw

Besides the gardens, we also had a walk along Honour Avenue, which I photographed during our last visit. I took a few shots again this time. The weather was overcast, giving the photos a different kind of mood. Afterwards, we drove to the nearby town of Woodend for lunch. To our surprise, it turned out to be a fairly large, charming, and well-kept little place. It dates back to the mid-19th century, during the gold rush. There wasn’t any gold in the immediate area, but Woodend sat halfway between Melbourne and the goldfields around Bendigo, so many prospectors, miners, and their families settled there.

Here are some photos from the day—featuring the avenue, a bit of the garden, and a few shots from Woodend:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/5nq9v43Z13


Сады Forest Glade - видео

И снова я поехал в район горы Македон в последние дни отпуска, чтобы погулять с женой по знаменитым садам. Мы там были в прошлом году проездом, когда направлялись в Бендиго, и нам очень понравилось. Вот, кстати, фото с того раза:  

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/wvh5r28sSP

Эти сады существуют с 1941 года, и считаются одними из самых красивых и ухоженных в Австралии. Они состоят из четырех тематических секций: английской, японской, лесной и папоротниковой. По саду бегут многочисленные тропинки, которые могут неожиданно вывести к прячущимся среди деревьев статуям и фонтанам. Красивее всего там поздней осенью, когда деревья стоят в желтой и красной листве. Особенно шикарны японские клены.

В этот раз, я фотографировать почти не стал. Мои намерения были видеографические. Первоначальная задумка была оставить оригинальные звуки сада - шелест листвы, журчание воды и пение птиц, но мне пришлось от нее отказаться. Все эти замечательные звуки никуда не делись, но они были гармонично дополнены воплями китайских туристов и визгом детей. Поэтому записанную звуковую дорожку я выкинул нафиг, и поставил взамен песню Энии.

https://youtu.be/pCWeyzKOjcw



Помимо садов, мы погуляли еще по Honour Avenue, которую я фотографировал в прошлый раз. Пофотографировал и в этот. Было облачно, так что атмосфера снимков получилась иная. После этого мы заехали в близлежащий городок Woodend чтобы пообедать. Городок, на удивление, оказался довольно большим, симпатичным и благоустроенным. Он возник в середине 19го века во время золотой лихорадки. Золота в этих краях не было, но зато Лесной Угол (Woodend) лежал на полпути из Мельбурна в золотоносные окрестности Бендиго. Многие старатели, шахтеры и их семьи обосновались именно там. 

Здесь фото этого дня. Тут и авеню, и немножко сада и несколько снимков из Woodend.

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/5nq9v43Z13


04 April 2024

Mount Macedon

 













 Текст на русском находится внизу страницы, после английского

Mount Macedon is located to the northwest of Melbourne, just around the corner from Hanging Rock. After my little wander around the aforementioned rock, I wasn’t in a rush to head home, so I dropped by a few more scenic spots in the area.

First up was a short climb up a hill with the romantic name Camel’s Hump. Nothing to write home about, but the views from the top aren’t bad. The first five pics in the album are from there.

A few k’s from that is the Memorial Cross. In 1935, a giant steel cross was put up on top of Mount Macedon. It was commissioned by local landowner William Cameron as a tribute to those who died in the First World War. He also wanted to give some work to the locals—it was the middle of the Great Depression, after all. The whole thing cost him ten thousand pounds, which, back then, was a small fortune. Over time, the cross started rusting away, and in 1995 it was replaced with a visually identical one made from reinforced concrete.

The Memorial Cross is now considered one of the most significant war memorials in the country. The inscription reads: “To the glory of God and in memory of Australia’s sons, 1914–1918. Death cannot rob them of their glory nor time efface the memory of their gallant deeds.”

The last bunch of photos were taken on Honour Avenue—a road lined with European trees. Avenues of Honour are an Aussie tradition for remembering fallen soldiers. A straight road, planted with trees, each one symbolising a life lost. There are over 500 of them across Australia, and I visited one of them that day.

Photos here:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/1w0A48JjN7


P.S. While we’re on the war theme...

Australia has a national broadcaster—ABC, the Australian Broadcasting Corporation. It gets a billion dollars a year to deliver impartial news coverage and cultural programming. “Impartial”, yeah... right.

The ABC leans so far left they’d need a counterweight just to stand up straight. It mostly represents one viewpoint—supporting socialists, greens, trans activists, Palestinians, etc. Until recently, though, they hadn’t been caught batting for the Kremlin. Well, tick that box now. ABC has started pushing pro-Kremlin propaganda. Specifically, they aired a documentary called Ukraine’s War: The Other Side, made by British journo Sean Langan.

Watching this film is enough to make any halfway reasonable person cringe—starting with the title. Under the helpful supervision of his FSB minders, Langan went off to the front lines with the Russian army. This wasn’t even pretending to be objective journalism—he just repeated Kremlin narratives and tried to paint Russian soldiers in a warm and fuzzy light. The highlight? An interview with a Wagner bloke shouting that the Bucha massacre was a hoax made up by the Ukrainians. Just one small detail—our mate Langan was dressed in Russian military gear, complete with the Russian flag, but without a single “PRESS” marking in sight. Technically, he was just another mercenary tagging along with an invading army.

The fact that a film like this even exists is disturbing enough. Do you remember British reporters in 1944 doing interviews with SS officers during the Normandy landings? Yeah, I don’t remember that happening either.

If you want to see a proper takedown of this Kremlin puff piece, I recommend watching the breakdown by Aussie YouTuber Animarchy History:

https://youtu.be/MQE_MLOOu80

And no, I totally get that Russia bankrolls people like this and churns out this kind of propaganda. What I don’t get is why it’s being broadcast on Australia’s publicly funded ABC.


Гора Македон

Mount Macedon расположена на северозапад от Мельбурна, совсем рядом с Висячей скалой. После моей прогулки по вышеупомянутой скале, я не стал торопиться домой, а посетил еще несколько окрестных живописных мест.

Для начала, я залез на горку под романтическим названием Верблюжий Горб (Camel's Hump). Ничего особенного, но виды открываются неплохие. Это первые 5 снимков в альбоме.

В нескольких километрах оттуда находится Мемориальный Крест. В 1935 году огромный стальной крест был воздвигнут на вершине горы Македон. Крест был построен по заказу местного землевладельца Уильяма Кэмерона, чтобы увековечить память погибших в Первой мировой войне. К тому же, Кэмерон хотел дать работу местным жителям, потому что это были тяжелые времена великой депрессии. Крест обошелся ему в 10000 фунтов стерлингов, что по тем временам было кучей денег. Крест постепенно стал ржаветь, и в 1995 году его заменили на визуально идентичный, но сделанный из железобетона.

Мемориальный Крест является одним из самых значительных памятников погибшим в войне. Надпись на нем гласит: "Во славу Божию и в память сыновей Австралии, 1914-1918 гг. Смерть не может лишить их славы, а время не может стереть память об их доблестных поступках." ("To the glory of God and in memory of Australia's sons, 1914-1918. Death cannot rob them of their glory nor time efface the memory of their gallant deeds.").

Последняя серия снимков сделана на Honour Avenue - дороги обсаженной европейскими деревьями. Авеню Чести - это австралийская традиция памяти о погибших солдатах. Прямая дорога обсаживается деревьями, каждое из который символизирует человека. В Австралии более 500 таких авеню, одно из них я и посетил.

Фото: https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/1w0A48JjN7

P.S. Продолжая тему войны. Есть в Австралии государственная теле/радиокомпания ABC - Australian Broadcasting Corporation. Она получает миллиард долларов в год для беспристрастного освещения новостей, создания культурного контента и т.п. "Беспристрастное", да уж!...

ЭйБиСи организация левацкая, и представляющая только одну точку зрения, поддерживающую социалистов, зеленых, трансгендеров, палестинцев и тому подобную шушеру. Однако, в симпатиях к кремлевскому режиму они замечены еще не были. До недавнего времени. Сейчас ABC гонит про-кремлевскую пропаганду. Если конкретно, то недавно они показали по ТВ документальный фильм "Война Украины: Другая Сторона" (Ukraine's War: The Other Side), снятый британским журналистом Шоном Ланганном.

При просмотре этого фильма нормальных людей корежит от всего, начиная с названия. Шон Ланганн под чутким руководством его фсбшных кураторов отправился на фронт в российскую армию. Это даже не было беспристрастной журналистикой, он лишь озвучивал кремлевские нарративы и старался показать российские военных в душещипательном стиле. Венцом было интервью с воякой из Вагнера, который орал что резни в Буче никакой не было и украинцы это все сами придумали. Маленький момент: "журналист" Шон Ланганн носил российскую военную форму с российским флагом, но нигде не было слова ПРЕССА. Фактически, он был наемником в составе захватнической армии.

Сам факт создания такого фильма вызывает большие вопросы. Помните, как в 1944 году во время высадки в Нормандии английские журналисты интервьюировали эсесовцев по другую сторону фронта? Вот я тоже не помню такого.

Рекомендую посмотреть видео австралийского ютубера Animarchy History, где он разбирает этот продукт кремлевской пропаганды по косточкам: https://youtu.be/MQE_MLOOu80

Нет, я понимаю, что Россия спонсирует таких "журналистов" и создает подобную пропаганду. Я НЕ понимаю, почему это показывают на австралийском государственном канале ABC.

02 April 2024

The Mysterious Hanging Rock














 Текст на русском находится внизу страницы, после английского

Hanging Rock—it’s not just a catchy name. About 70 clicks northwest of Melbourne sits this strange, brooding lump of geology. In scientific terms, it’s what they call a mamelon—a volcanic plug formed when thick, sluggish lava oozes its way to the surface, only to freeze in place like it’s been caught in the act. No big lava flows, no fireworks—just a slow, silent uprising. Then, over the next six million years, wind and rain went to work carving it into a mess of jagged spires and eerie stone corridors. Now it stands like something out of a dream—or a warning.

At the summit, there’s a proper maze of rock formations. You can clamber through them, catching glimpses of the landscape below between the towering stone teeth. It’s beautiful—but there’s something a bit… off.

Hanging Rock is one of Victoria’s best-known landmarks. Crowds of tourists and locals from Melbourne swarm the place year-round. But it’s not just the geology they come for—it’s the story. Immortalised in Joan Lindsay’s haunting novel Picnic at Hanging Rock, this place casts a long shadow.

Valentine’s Day, 1900. A group of schoolgirls from a nearby elite boarding school set off for a lovely, civilised picnic at the rock. Four of the more spirited young ladies decided to sneak off and climb to the top. Their maths teacher followed. None of them were ever seen again. Except one.

She was found later, down near the base—dazed, terrified, and completely blank. All she could remember was seeing her friends, moving in a trance, heading up toward the summit… and then nothing. Search parties found no trace. What followed was chaos—panic in the local town, a fire at the school, a suicide. The place was never quite the same.

Now—take a breath. It never happened. That’s just the plot of the book, the film, and the TV series. All fiction. Or is it?

Joan Lindsay, the author, was known to have a foot in the spirit world. A self-proclaimed sensitive. She could "feel" things in certain places. Clocks would stop when she walked into a room. She never confirmed the story was made up—always vague, always leaving the door just slightly ajar. Some reckon she’d tapped into something real. There are theories—lots of them. Lost time. Dimensional rifts. Portals to elsewhere. Joan might’ve been writing fiction… or a warning.

Whatever the case, Picnic at Hanging Rock has etched itself into Australian literary legend—and not just ours. The world took notice too.

Anyway, that’s where I ended up this past weekend. I live down in Melbourne’s southeast, and Hanging Rock’s way out on the northwest fringe, which explains why I haven’t been there in about twenty years. But I finally made the trek. Took a stroll, soaked in the atmosphere, and snapped some pics.

No high art this time—just nature shots. But you might spot something in the background.

Or… something might spot you.

Photos here:

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/0287sE9aC3


Загадочная Висячая Скала

Висячая Скала (Hanging Rock) - это интересная геологическая формация примерно в 70км на северо-запад от Мельбурна. На научном языке такая формация называется мамелон. По сути, это вулкан через который извергалась относительно холодная и вязкая лава. Лава не расползалась по окрестностям, а вылезала на поверхность и застывала в форме причудливых колонн. Добавьте к этому 6 миллионов лет эрозии, и вы получите весьма впечатляющую и драматичную гору. На ее вершине настоящий лабиринт скал, сквозь которые можно любоваться живописными пейзажами.

Hanging Rock - это одна из главных достопримечательностей штата Виктория. Там всегда куча туристов и коренных мельбурнцев. Ибо ко всему прочему, Hanging Rock увековечена в знаменитой книге Джоан Линдси "Пикник у Висячей Скалы" (Picnic at Hanging Rock by Joan Lindsay).

В Валентинов День 1900 года, ученицы близлежащей элитной школы-пансионата для девочек отправились  на организованный школой пикник к Висячей Скале. Четыре наиболее хулиганистые девицы решили втихаря забраться на вершину. За ними пошла так же учительница математики. 

Больше их никогда не видели, за исключением одной школьницы, которую нашли у горы в невменяемом от ужаса состоянии. Она ничего не могла вспомнить, кроме ее подружек в состоянии транса поднимающихся в гору. Поиски пропавших девиц ничего не дали. Последующие события привели к волнениям в ближайшем городе, пожару в школе и самоубийству.

Успокойтесь, ничего этого не было. Это всего лишь содержание книги, снятого по ней фильма и телесериала. Тем не менее, не все так просто. Автор книги Джоан Линдси была известным экстрасенсом. Она могла "чувствовать" определенные места и в ее присутствии останавливались часы. Она никогда не подтверждала, что выдумала эту историю, делая туманные и мистические намеки. Существует много теорий, включая портал в другое измерение с котором Джоан Линдси имела контакт. В любом случае, книга Picnic at Hanging Rock остается в золотом фонде австралийской, да и мировой литературы.

Туда-то я и поехал на выходных. Я живу на юго-востоке от Мельбурна, а Висячая Скала на северо-западе. Вот поэтому я был там в последний раз лет двадцать назад. Тем не менее, я туда выбрался на прогулку и наделал снимков. На этот раз нет никакого особого фотоискусства, просто снимки природы.

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/0287sE9aC3


31 March 2024

Flowers and Acrobats

 












Текст на русском находится внизу страницы, после английского

Here’s the final album from the Tesselaar Flower Festival. Snapped a few shots with the macro lens, though to be honest, I didn’t really get into full macro mode this time. And of course — the acrobats. Tesselaar gets a new bunch of acrobats every year, and they always put on a show.

This time there was a tightrope walker — a lovely, chatty girl who was more than happy to have a yarn and pose for photos with the crowd. There was also a little circus-style crew — jugglers and acrobats and all that. They weren’t bad, but... it was very much a kids' show. And look, the Aussie idea of “for kids” is basically “make it as dumb as possible.” The performers pull silly faces, make goofy noises, and act like complete drongos.

You ever been to the Melbourne Planetarium at Scienceworks in Spotswood? No? Good. I went there expecting a nice, popular astronomy talk with stars and constellations and whatnot — ended up watching some idiotic cartoon with clowns and a cartoon dog bouncing around the moon.

Anyway, the circus show was just like that — designed for toddlers aged 3 to 5 who’ve maybe eaten too much fairy floss. Took a few photos for the record, but yeah, didn’t really get into the whole circus vibe.

That said, the festival itself was a good one. I’ll definitely head back in spring to check out the tulips.

The actual photos: https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/oSk24d5913


Цветы и акробаты

Это завершающий альбом с цветочного фестиваля в Тесселаар.Здесь можно увидеть несколько снимков макро объективом, хотя как раз макро я делать почти не пытался. Ну и конечно, акробаты. Тесселаар каждый год приглашает на фестиваль акробатов, и кажется каждый раз разных.

В этот раз была девочка канатоходка, очень милая и общительная. Она с удовольствием болтала и фотографировалась с публикой. А еще была группа типа цирка. Акробаты и жонглеры они были неплохие, но... Это было шоу для детей. По австралийским представлениям, если шоу делается для детей, то оно должно быть тупым. Актеры должны корчить морды, издавать глупые звуки и вести себя как дебилы. Например, вы были в мельбурнском планетарии, который в Scienceworks museum в Спотсвуде? Нет? И не надо! Я туда пошел ожидая популярной лекции об астрономии, звездного неба и т.п. А получил идиотский мультик для недоразвитых детей с клоунами и нарисованной собакой, скачущей по луне.

Вот именно такое цирковое шоу и было, рассчитанное на недоразвитых детей 3 - 5 лет. Для отчета я сделал 3 снимка, но наслаждаться этим цирковым искусством я не стал. 

А вообще, хороший был фестиваль. Весной пойду смотеть на тюльпаны.

https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/oSk24d5913