Текст на русском находится внизу страницы, после английского
The Sulky Bishop
Bishop Hermann was a bit of a sensitive bloke. A more easygoing guy might’ve just rebuilt his estate after the Lithuanians burned it down (which, to be fair, was a pretty standard event back then), hired some extra security, installed a few fire extinguishers, and moved on. But not Hermann. He took it personally. Instead of restoring his manor and the little village of Perone (later known as Pernau and Pärnu), he stormed off 100km north and started fresh with a new estate and settlement called Hapsal. This was way back in 1265.
The story actually kicks off even earlier when Riga’s Bishop Albert von Buxhoeveden (yes, the same bloke who founded Riga) decided the northern lands would be a fantastic addition to the Holy Roman Empire. With that bright idea, he set up the Bishopric of Ösel–Wiek in 1228, covering the islands of Saaremaa and Hiiumaa, plus the western mainland of Estonia (Läänemaa). Now, back in the day, bishoprics weren’t just religious offices; they were basically mini-kingdoms. Bishops weren’t just men of God—they were feudal lords with castles, armies, and a healthy love of collecting taxes. And one of these bishop-princes was our very own grudge-holding Hermann.
Still sulking over the whole Lithuanian arson incident, he moved his capital to Hapsal, which much later became known as Haapsalu. And like any self-respecting medieval ruler, he started by building a fortress. The Haapsalu Castle took centuries to complete, reaching its final form in the early 1500s. And let me tell you, it was a proper beast! Over 30,000 square metres of stone, walls up to 1.8 metres thick and 10 metres high, with a 29-metre watchtower. Not too shabby for these times.
Then came the Livonian War in the 16th century, and just like that, the Bishopric of Ösel–Wiek was toast. The Danes and Swedes carved up the land, and Haapsalu Castle ended up in Swedish hands. From that point on, Haapsalu became Estonia’s most Swedish town—basically a cultural and administrative hub for the local Swedish-speaking population. Most of them wisely packed their bags and legged it in 1944 when the Soviet army rolled in, but a fair few stuck around. Estonia actually celebrates its "Coastal Swedes" (rannarootslased) and preserves their culture to this day. There’s even a museum dedicated to them in Haapsalu. Fun fact: my own family has some Swedish roots, too.
Then came the Great Northern War, and Estonia landed in the lap of the Russian Empire. Peter the Great ordered Haapsalu Castle to be smashed into ruins. The Church of St. Nicholas, built back in Hermann’s time, somehow survived—only to get battered by fires, storms, and Soviet-era neglect. It was even vandalised in 1944 by some local hooligans who trashed the altar. The Soviets weren’t too keen on religion either and shut the church down completely. Fast forward to independent Estonia, and both the castle and the church have been restored. The castle’s now a museum, and the church is back in business.
The Legend of the White Lady
Now, every self-respecting medieval castle needs a ghost, and Haapsalu Castle is no exception. It’s home to one of Estonia’s most famous spooks—the White Lady. The legend goes that if you’re in the chapel during a full moon in August, you might see her shape appear on the wall, lit up by the moon through a window.
Back in the days of the Bishopric, the castle was run by canons—basically, monks with admin duties. They were meant to live in celibacy, following strict monastic rules. Women weren’t even allowed inside the castle, on pain of death. But, as you can guess, one of the canons fell in love with an Estonian girl and snuck her in disguised as a choirboy. They got away with it for a while, but when the bishop visited Haapsalu, he got a little too curious about the new "boy singer" and ordered an inspection.
When they discovered the girl, the bishop and his council decided that the only proper course of action was—brace yourself—to wall her up inside the chapel. They gave her a jug of water, a crust of bread, and bricked her up alive, drowning out her screams. Ever since, her ghost has appeared on the chapel wall under the full moon. As for the canon, he was either chained up in the dungeon and left to starve, or (according to some suspiciously lenient sources) he just got a stern warning and a note in his HR file. Given the general brutality of the Middle Ages, I’d bet on option one.
Our Trip to Haapsalu
So, as you might have guessed, our next stop was Haapsalu. It’s a quiet little town that feels more like a big village, with its wooden houses and wide cobbled streets. According to the 2021 census, Haapsalu had 8,016 Estonians, 1,140 Russians, 127 Ukrainians, and exactly three Jews. And you know what they say—if there are still Jews in a town, it’s got a future!
We wandered around the castle-turned-museum, checked out the church, and of course, visited the famous White Lady Chapel. On a tip from friends, we grabbed lunch at Taksi Pubi ("At the Dachshund’s"). Great food, decent prices, and a cosy atmosphere—highly recommend if you ever find yourself in Haapsalu.
Now, onto the photos! The first half of the album is dedicated to the picturesque ruins of Ungru Manor, just outside Haapsalu. The manor belonged to the Baltic German Ungern-Sternberg family from 1620 until 1919, when it was confiscated. They had started building a grand castle in the late 19th century but never got to enjoy it. After WWI, the unfinished castle sat abandoned until WWII, when the Red Army took it over. They used it as a warehouse until the 1960s, leaving behind a lovely collection of Soviet soldier graffiti.
Then, in 1968, the local airport director had a genius idea: why let a perfectly good castle go to waste when you can turn it into free building materials? The castle was partially dismantled to pave a new runway. Fortunately, local authorities stepped in before it was completely destroyed, but what’s left today are just some very scenic ruins.
Check out the photos—the first half is Ungru Manor, and the second half is Haapsalu Castle. By the way, the castle regularly hosts concerts and music festivals. While we were there, we caught the soundcheck for some famous Estonian jazz musicians. A short video is attached!
📸 Photos here:
https://www.flickr.com/gp/147740420@N06/10mFkL8YJ0
Эстонский дневник, часть 15. Хаапсалу и Призрак Белой Дамы.
Епископ Герман был обидчивым человеком. Необидчивый человек восстановил бы свое имение, сожженное литовцами (обычное происшествие в те года), инвестировал бы в охрану и противопожарные системы, и стал бы жить дальше. Но Герман обиделся. Вместо того чтобы перестроить усадьбу и деревеньку в Пероне (которая стала позднее называться Пернау и Пярну), он переехал на 100 километров севернее и основал новое имение и деревню под названием Хапсал. Было это в далеком 1265 году.
Вообще, история эта началась еще раньше, когда рижский епископ Альберт Фон Буксгевден (кстати, основатель Риги) решил что на севере есть масса интересных земель, которым самое место в составе Святой Римской Империи. С этой мыслью, в 1228 году он основал Эзель-Викский Епископат (The Bishopric of Ösel–Wiek), в который вошли территории островов Сааремаа, Хийумаа и западной части континентальной Эстонии (Ляанемаа). Надо сказать, что епископаты в то время мало отличались от княжеств. Епископы-князи были абсолютными хозяевами на своей земле. Они правили, собирали налоги, имели свою армию и строили замки. Вот таким епископом-князем и был обидчивый Герман.
Обидевшись на подлых литовцев, он основал новую столицу епископата в деревне Хапсал, которая стала значительно позднее известна как город Хаапсалу. Начал он, понятно, со строительства крепости. Хапсальский замок строился на протяжении нескольких столетий. Своих окончательных размеров он достиг в начале шестнадцатого века. И, ребята, замок получился неслабый! Его площадь была более 30000 квадратных метров, толщина стен была между 1.2 и 1.8 метров, и их высота достигала 10 метров. В западной части замка была построена дозорная башня высотой в 29 метров.
В ходе Ливонской войны в шестнадцатом веке, Эзель-Викский епископат развалился, и его земли поделили между собой датчане и шведы. Епископский замок в Хапсале достался шведам. С тех времен Хаапсалу стал самым шведским городом на территории Эстонии. Он был культурным и административным центром для эстонских шведов, которых было очень немало. Большинство из них, впрочем, убралось оттуда от греха подальше при приближении советской армии в 1944 году. Тем не менее, в Эстонии их осталось довольно много. Их называют rannarootslased (Береговые Шведы). Эстония гордится своими береговыми шведами и бережет их культуру. В Хаапсалу даже есть музей береговых шведов. В моей семье тоже есть шведские корни.
В результате Северной войны, Эстония досталась Российской империи, и по приказу Петра Первого замок в Хапсале разрушили, превратив его в руины. Тем не менее, церковь Святого Николая, построенная еще во времена епископа Германа, осталась неповрежденной. Увы, время ее не пощадило. Церковь горела, с нее срывало крышу штормами, а в 1944 году хулиганы разломали внутри алтарь. Советская власть тоже не была благосклонна к религии и закрыла церковь перманентно. В независимой Эстонии Хаапсалуский Замок и церковь были восстановлены. Замок был превращен в музей, а церковь снова стала действующей.
ЛЕГЕНДА О БЕЛОЙ ДАМЕ
В каждом уважающем себя средневековом замке должен быть призрак. Замок Хаапсалу не является исключением, и там тоже есть призрак. Да еще какой - Призрак Белой Дамы один из самых знаменитых в Эстонии! К церкви Святого Николая примыкает небольшая часовня. Как говорят, во время полнолуния в Августе, на стене часовни можно увидеть образ девушки - Белой Дамы, высвеченный луной через одно из окон.
Во времена Эзель-Викского Епископата, административные обязанности в замке выполняли каноники. Каждый каноник должен был вести целомудренный и добродетельный образ жизни, в соответствии с правилами монастыря. Доступ женщин в епископский замок был запрещен под угрозой смерти. Легенда рассказывает, что один каноник влюбился в эстонскую девушку и привел её тайно в замок. Она спряталась под одеждами певчего, и это оставалось тайной в течение длительного времени, но когда епископ посетил Хаапсалу, молодой певец привлек его внимание, и он приказал определить его пол.
Обнаружив девушку, епископ созвал совет, который принял решение о том, что девушка должна быть замурована в стене часовни. Ей дали кувшин воды и ломоть хлеба, и быстро заложили кирпичами проем в стене, заглушая крики несчастной. С тех пор, во время полнолуния ее образ стал появляться на стене, за которой ее замуровали. Как говорят, грешный каноник был прикован цепями к стене подземелья, где он в скором времени умер от голода. По другим сведениям, он отделался выговором с занесением в личное дело. Лично я в этом сомневаюсь, так как нравы в средневековье были суровые.
Как вы уже догадались, следующей целью нашей поездки был город Хаапсалу. Городок очень тихий и выглядит как большая деревня, с его деревянными домами и широкими мощеными улицами. Согласно переписи 2021 года, в Хаапсалу тогда проживало 8016 эстонцев, 1140 русских, 127 украинцев и 3 еврея. Если в городе остались евреи, то у него есть будущее! Мы погуляли по замку-музею, зашли в церковь и в знаменитую часовню Белой Дамы. По совету друзей, мы пообедали в пабе "У Таксы" (Taksi Pubi). Было очень вкусно, недорого и интересно внутри. Если будете в Хаапсалу, очень рекомендую пообедать именно там!
Ну а здесь фотографии. Первая половина альбома посвящена живописным развалинам мызы Унгру, недалеко от Хаапсалу. Мыза принадлежала остзейским баронам Фон Унгерн-Стернберг с 1620 до 1919 года. В конце 19 века они начали строить шикарный замок в немецком стиле, но увы, наслаждаться им не пришлось. В 1919 году замок у них отобрали и недостроенное здание стояло пустым до Второй Мировой Войны. Во время войны замок заняла Красная Армия, да так и оставила себе в качестве склада до 1960х годов. Свидетельством тому служат многочисленные солдатские граффити ДМБ на стенах руин. Армейское имущество живет недолго, и замок исключением не был. Он начал разваливаться ускоренными темпами. В конце-концов армия его оставила, и в 1968 году на него наложил лапу директор местного аэропорта. Он решил, что это попросту источник камней, и замок стали разбирать, чтобы использовать камни в строительстве новой взлетно-посадочной полосы. Благодаря вмешательству местных властей, варварство удалось остановить, но от замка остались лишь руины, хоть и весьма живописные.
Смотрите фото. Первая половина альбома это руины замка Унгру, а вторая - епископский замок Хаапсалу. Кстати, на территории замка регулярно проходят концерты и музыкальные фестивали. При визите в замок мы застали саундчек известных эстонских джаз музыкантов. Короткое видео прилагается.